Keresés:
 Everzym Color

Színkivonásra szolgáló áztatási (macerációs) enzim

Bevezetés:
A kék szőlőszemek borrá erjedése során fontos a szín kivonása, annak műszaki, gazdasági és minőségi jelentősége szempontjából. Vegyük szemügyre a következő példát. Mikor a borásznak logisztikai vagy más műszaki problémák miatt le kell csökkentenie az áztatás (macerációs eljárás) időtartamát, az alkohol hiánya miatt a cefrében jelentősen csökken a héjból a lébe történő szín kioldása. Ilyen esetekben az EVERZYM COLOR jelentős időnyereséggel oldhatja meg ezt a gondot.
Az EVERZYM COLOR leginkább színkivonásra  alkalmas enzim-készítmény, köszönhetően a pektináz és a hemi-celluláz aktivitás együttes jelenlétének, melyek a szőlőhéj szerkezetét célozzák, ezzel elősegítve az abban jelen lévő színanyagok kivonását.
Az EVERZYM COLOR.ral végzett kezelés hosszú ideig megmaradó, stabil színárnyalattal rendelkező termékeket eredményez, különösen amikor a színstabilizáló tanninnal (TANROUGE lásd részletes leírás a katalógusban) együtt használják. Ezenkívül az EVERZYM COLOR gyorsítja a tisztulás idejét is, valamint javítja a kezelt lé és bor szűrhetőségét.

Jellemzők:

 • Az EVERZYM COLOR egy különleges, pektináz enzimkészítmény, másodlagos hemi-celluláz és proteáz aktivitással, mely optimalizálja a héjból való színkivonási folyamatot. Ez a szőlő héj szerkezetét  megcélzó eljárás útján történik, mely részben szétszakad és a színező vegyületeket a lébe engedi.
 • Növeli a kezelt cefre színének stabilitását és intenzitását (tanninnal együtt) melegen ajánlott, azáltal, hogy elkerüljük a kivont szabad antociánok oxidációját.
 • Növeli a préselés ideje alatt szabadon csorgó lé hozamát.
 • Javítja a levek és a borok tisztulását és szűrhetőségét
 • A kezelni kívánt erjedő cefre hőmérséklete 10°C és 50°C kell, hogy legyen (pl.: termovinifikáció), tekintettel arra, hogy 10°C felett minden 10°C hőmérséklet-növekedés megkettőzi az enzim aktivitását.  Az EVERZYM COLOR, 50-55°C fölött (mint minden más pektinbontó enzim) hatástalanná válik..
 • 2,8 - 5 pH érték között aktív.
 • Még magas SO2 tartalom jelenléte mellett is aktív marad.


Adagolás és használati utasítás:
Adagolás: 1 - 5 g/hl vörös cefreéhez, vagy erjedő cefrés musthoz.

 • Hígítsa fel az EVERZYM COLOR-t musttal vagy vízzel 1:10 arányban, majd adagolja folyamatosan az első száz liter cefrébe, majd töltse fel a kívánt mértékig az erjesztő tartályt..
 • Az EVERZYM COLOR tiszta, klórmentes vízben való felhígítása által az oldat néhány óráig stabil marad (12 - 24 órán át), úgy, hogy azt adagolószivattyú segítségével az egész nap folyamán használhatjuk.
 • A cél elérése után (a szín kivonása stb.) bentonit hozzáadásával az enzim deaktiválható (pl.: 10 g/hl  Nucleobent hozzáadásával).


Csomagolás, tárolás:

 • Az EVERZYM COLOR 250 grammos és 1 kg-os kiszerelésben kapható.
 • Javasolt az EVERZYM COLOR nedvességtől védett helyen, 5-15°C hőmérsékleten való tárolása.

Az EVERZYM COLOR semmilyen nemkivánatos, másodlagos "cinnamil-eszteráz" hatást nem mutat. Bármiféle GMO (génmanipulációs) technológia segítsége nélkül készül, az Európai Rendszabályok, EU 98/81/EC szerint.

  
  GWein Bucher Vaslin Gai Ever Hobra
  Belépés Jogvédő Nyilatkozat Honlaptérkép