Keresés:
 Lisozima

Borászati enzimkészítmény a gram+ baktériumok tevékenységének gátlásához, a spontán almasav bomlás megakadályozásához.

Bevezetés:
A Lisozima működésének a mechanizmusa és hatékonysága már régóta ismert, de alkalmazását a borászatban csak nemrég fogadták el. A Lisozima enzim alkalmas a tejsav baktérium sejtmembrán-jának az áttörésére, megoldva így egy sor problémát, melyet ezek a mikroorganizmusok okoznak. A borászatok így már rendelkeznek biotechnológiai segédlettel (szemben a hagyományos módszerek-kel, mint pl. a hideg, SO2, szűrés) ahhoz, hogy a borok megfelelő mikrobiológiai stabilitását az erjesz-téstől a palackozásig biztosítsák.
A LISOZIMA a gram-pozitív baktériumokra aktív (oenococcus, lactobacillus), de nincs hatással az ecetsav baktériumra és az élesztőre.

A LISOZIMA jellemzői és alkalmazása:
A LISOZIMA egy tiszta enzimkészítmény, amelyet válogatott tojásalbuminból nyertek.
A LISOZIMA a következő esetekben használható:

  • Tejsavasodás megelőzésére erjedés közben, különösen a nem egészséges szőlőben nyert mustnál. A LISOZIMA lehetővé teszi, hogy az élesztő a tejsavbaktérium káros hatásától mentesen erjesszen.
  • A malolaktikus erjedés (MLF) megelőzésére. A kezelés hatékonysága a tartály higiéniai állapotától függ és egy új mikrobiológiai fertőződésig tart.
  • A malolaktikus erjesztés ellenőrzött körülmények között történő levezetése szelektált tejsavbaktériummal.  (ML X3, ML X3W)
  • Palackozásra szánt borok mikrobiológiai stabilizálásához, amely alternatívát nyújt a steril szűréshez képest az almasav-bomlás és a tejsavas erjedés megakadályozására a palackban.
  • Az SO2 adagolás csökkentésére  


Alkalmazás:
Keverje el a LISOZIMA-t vízzel 1:10 arányban. (az optimális hőmérséklet 20 °C) Várjon 45 percet, majd újra homogenizálja az oldatot.  Adja hozzá a musthoz vagy a borhoz és keverje el alaposan.
A LISOZIMA 24-48 órán belül fog hatni.

Adagolás:
Mustok: 25 g/hl
Fiatal borok: 50 g/hl az almasav-bomlás teljes megelőzéséhez
Palackozás előtt: 15-25 g/hl

Megjegyzés:
A bentonit egyidejű alkalmazása csökkenti vagy meg is szünteti a LISOZIMA aktivitását. Ha a LISO-ZIMA adagolása nagyon magas, figyelembe kell venni a fehérjestabilitás kockázatát, különösen fehér-borok esetében. Vörösboroknál a polifenolokkal végbemenő reakciók miatt a LISOZIMA adagolását célszerű megnövelni.
A teljes megengedett mennyiség az erjedő mustban illetve a borban maximum  50 g/hl, akár egy, akár több alkalommal adagolják be.

Csomagolás:
1 kg-os műanyag doboz.
Tárolja hideg (5-15
°C), száraz helyen, legfeljebb 24 hónapig az eredeti, lezárt csomagolásban.

Ez a termék nem minősül ártalmasnak, ezért nincs szükség biztonsági adatlapra.  

  
  GWein Bucher Vaslin Gai Ever Hobra
  Belépés Jogvédő Nyilatkozat Honlaptérkép