Keresés:
 Fort Benton

Nagytisztaságú nátrium bentonit por italkezelési célra

Az anyag összetétele és tulajdonságai:
A FORT BENTON lemezes montmorillonit (aluminium-szilikát-hidrát) kristályokból álló anyag.
Jellemzője, hogy vízzel érintkezve erősen (saját súlyának 10-szeresére) megduzzad, és krémszerű, csomómentes homogén gélt alkot. A FORT BENTON savas környezetben erős negatív töltése révén fejti ki elektro-kinetikai adszorbeáló hatását, melynek következtében megköti a pozitív töltéssel rendelkező fehérjerészecskéket. Az így flokkulálódott csapadék a tartály alján tömör üledéket képez.

A FORT BENTON előnyei:
- eltávolítja az italból a thermolabilis fehérjéket nem hagyva lehetőséget a fém ionok fehérjéhez való kötödéséhez,
- megköti a káros polifenolokat,
- gátolja az oxidációt okozó enzimek működését,
- a forgalomban lévő bentonitok közül a legolcsóbb.

Felhasználás:
A FORT BENTON anyagtulajdonságai révén sikeresen használható mustoknál, erjedés alatt, és kész boroknál is, valamint folyékony élelmiszernél, ahol szükséges a derítés és a fehérje eltávolítás.
A mustok kezelésénél nélkülözhetetlen, mert amellett hogy jelentős derítő-tisztitó hatása van, még korai stádiumban megköti az oxidációt okozó enzimeket. Különösen a szürkerothadásra hajlamos szőlőfajtákból származó mustok derítésénél van a jelentősége, mert így biztosítható a tiszta, zavartalan erjedés.

Alkalmazás, adagolás:
A FORT BENTON-t állandó keverés mellett 10-szeres mennyiségű vízben fel kell oldani csomómentesen, majd 10-12 órát pihentetni. Az így előkészített oldatot hozzá kell önteni a derítendő folyadékhoz és jól elkeverni.

Adagolás:    
musthoz:        50-130   g/hl
erjedés alatt: 30- 50    g/hl
borhoz:            50-100   g/hl
ecethez:         100-180 g/hl
A legmegfelelőbb adagolás érdekében ajánlatos laboratóriumi derítési próbákat végezni.

Csomagolás:
 25 kg-os zsákban, 2 kg-os tasakban

Tárolás:
A bentonitok szerkezetüknél fogva különösen könnyen kötik le a szagokat, ezért kerülni kell az erős szagokat árasztó anyagok közelében (benzin, olaj, hígító, stb.), valamint a nedves, párás helyen történő tárolást.

A 106/1997 (XII. 19.) FM. rendelet (A bortörvény végrehajtási utasítása) 2. sz. melléklet
2/e pontja szerint borászati felhasználása engedélyezett.

OÉTI szám:    124/1998

  
  GWein Bucher Vaslin Gai Ever Hobra
  Belépés Jogvédő Nyilatkozat Honlaptérkép