Keresés:
 Gelatina Oro Polvere

(ZSELATIN "aranypor")
Nagytisztaságú szemcsés zselatin, borászati célra


Az anyag összetétele és tulajdonságai:
A zselatin állati csont kötőszövetének kollagénjéből különleges eljárással készült élelmiszer tisztaságú termék. A zselatin "aranypor" szagtalan, íztelen, konzerváló anyagot nem tartalmazó élelmiszer minőségű őrlemény. Kémiailag nem lehet tökéletesen definiálni..  Izoelektromos pontja: 4,7.  Kocsonyásodási képessége: 80-100 Bloom

Felhasználás:
A ZSELATIN "ARANYPOR" elektromos töltése a borban pozitív, így a negatív töltésű anyagokkal gyorsan pelyhes csapadékot képez. E tulajdonsága révén jól használható önmagában a magas (500 mg/l fölötti), kondenzálódásra képes, fenolos anyagokat tartalmazó mustok és újborok korai kezeléséhez. Nehezen deríthető vörösborokat csersav-zselatinos, nehezen deríthető fehérborokat pedig kovasav szol – zselatinos, kombinált derítéssel tudjuk a leggyorsabban kezelni.  A ZSELATIN "ARANYPOR" flokkulációját elősegíti az oxigén jelenléte (intenzív keverés), az alacsonyabb hőmérséklet (14-16 oC) és a magasabb pH.

Alkalmazás, adagolás:
A ZSELATIN "ARANYPOR"-t legalább 40-50 *C-os vízben fel kell oldani, duzzasztani. Keverési arány: 1 rész zselatin + 6-8 rész víz. Ezután az oldatot vízfürdőn keresztül a teljes oldódásig hevítjük A feloldódott zselatint a derítendő bor egy részével elkeverjük 1:9 arányban. (Az oldatot az előkészítés ideje alatt egészen a felhasználásig állandó keverésben kell tartani.) Végül a teljes derítendő bormennyiséghez öntjük, melybe előzőleg már a szükséges csersav (kovasav) adagot bekevertük.

Adagolása:
    
- mustokhoz:          5-10 g/hl
- fehér borokhoz:     2-5 g/hl
- vörös borokhoz:    5-15 g/hl
Szokványos arányok: csersav:1,5 g /zselatin:2 g , 30%-os kovasav-szol. 5 ml /zselatin 1 g.
A túlderítés elkerülése érdekében, valamint a csersav (kovasav-szol) zselatin arány pontos beállítása céljából ajánlatos előzetes laboratóriumi próbaderítést végezni.

Csomagolás:     
25 kg-os zsákokban
1 kg-os tasakokban

Tárolás:    
hűvös, száraz, erős szagoktól mentes helyen

A 106/1997 (XIi.19.)FM. rendelet ( A bortörvény végrehajtási utasítása) 2. sz. melléklet
2/e pontja szerint borászati felhasználása engedélyezett.

OÉTI szám: 2529/1/1997

  
  GWein Bucher Vaslin Gai Ever Hobra
  Belépés Jogvédő Nyilatkozat Honlaptérkép