Keresés:
 Arabic Enol

Kolloid stabilizáló szer borászati felhasználásra

Az anyag vegyi összetétele, tulajdonságai:

Az ARABIC ENOL kolloid stabilizátor tiszta gumiarábikumból áll, kiegészítve citromsavval és kénessavval, mint stabilizáló szerekkel.

•    tiszta gumiarábikum:    21 %
•    citromsav anhidrid     5 %
•    kén-dioxid         1 %
•    desztillált víz:        73 %

Az ARABIC ENOL a komponensek kombinációjának köszönhetően meggátolja a vasas töréseket, mert a vas ionokkal oldható komplex vegyületeket képez. Ezen túl a rezes és a fehérje töréseket is gátolja, mert védőkolloid funkciót ellátva blokkolja a fehérjék kicsapódását. A kén-dioxid tartalmának az oxidáció csökkentésében is nagy szerepe van. Az ARABIC ENOL kolloidstabilizáló szert ajánlatos METACLAR-ral (metaborkősav) együtt alkalmazni, mert a szinergikus hatás révén egymás stabilizáló hatását erősítik.

Felhasználás:

Az ARABIC ENOL-t főleg kész borokhoz, a színanyag kolloidok kicsapódásának megelőzésére, és a zavarosodás elkerülése érdekében használják.
Vörös borokhoz adva kiváló színstabilizációt eredményez.
Azoknál a boroknál, ahol technológiai eredetű vas magasabb (4 mg/l fölötti) értékben mérhető, az ARABIC ENOL-lal történő kezelés nem garantál megfelelő stabilitást a fémes törésekkel szemben, nem helyettesíti a kékderítést,Illetve más „fémtelenítő” eljárást.

Alkalmazás:

Az ARABIC ENOL készítmény tökéletesen tükrös, kész borokhoz használható a palackozás előtt, az utolsó, finomszűrés után, a membránszűrés előtt. A palackozás előtt 2-3 nappal végzett kezeléssel
Jelentősen csökkenthetjük a membrán szűrőgyertya korai eltömődésének kockázatát.
A készre kezelt borhoz az előre kiszámított ARABIC ENOL mennyiséget lassan, intenzív keverés mellett adagoljuk és homogenizáljuk!

Adagolás:

- fehérje és réz törések megelőzésére:        30-50 g/hl
- METACLAR-ral együtt alkalmazva:        20-40 g/hl
- színanyag kiválás megelőzésére:        50-80 g/hl
- vasas törés megelőzésére:            70-100 g/hl

Figyelem!

A 100 g/l ARABIC ENOL adagolás a borban 10 mg/l kénessav szint növekedést eredményez!

Vigyázat!

A gumiarábikummal kezelt borok bármely derítőszerrel történő utólagos kezelése, kovaföldszűrése zavarosodást okoz! A steril lapszűrés és a membránszűrés nem okoz gondot.

A 106/1997 (XII. 19.) FM. rendelet (A bortörvény végrehajtási utasítása) 2. sz. melléklet 2/h pontja szerint az anyag borászati felhasználása engedélyezett legfeljebb 30 g/hl mennyiségben, tiszta (100 %) gumiarábikumra vonatkoztatva.

OÉTI szám: 1512/2000/4

  
  GWein Bucher Vaslin Gai Ever Hobra
  Belépés Jogvédő Nyilatkozat Honlaptérkép