Keresés:
 Potassio Ferrocianuro

KÁLIUM FERROCIANID
Fémtelenítő anyag borászati felhasználásra.


A készítmény ismertetése:
A szőlő feldolgozása és tárolása során a korszerűtlen tárolókról és gépekről a mustba és borba kerülő fémes anyagok (technológiai eredetű) a későbbiek során borstabilitási problémákat okozhatnak, pl. feketetörés, fehértörés. A borban a réz, cink és mangán kisebb, míg a vas nagyobb mennyiségben fordul elő, amely a gyakorlatban komplexek formájában van jelen (ferri-tartarát, ferri-foszfát, ferri-tannát, stb.) A tapasztalatok alapján a max. 2 mg/l vasat tartalmazó borok mondhatók stabilnak.
A kálium ferrocianid (sárgavérlúgsó) a borban keletkező fémes eredetű zavarosodások megelőzésére és kezelésére szolgáló anyag, mivel a fémekkel oldhatatlan csapadékot képez, ezért alkalmas ezek eltávolítására. Kálium-ferrocianid hozzáadására a vas sötétkék színű berlinikék csapadék alakjában válik ki.

Alkalmazás:

A kékderítés nagy elővigyázatosságot igényel, mert a szükségesnél nagyobb mennyiségben adagolt, és feleslegben maradt sárgavérlúgsó a bor savainak hatására lassan cián-hidrogénre bomlik, ami erős méreg.
A kezelendő bort a kékderítés előtt és után is meg kell vizsgálni! A kékderítéssel kapcsolatos vizsgálatokat csak olyan, kellően felszerelt laboratórium végezhet, ahol kékderítési szakvizsgával rendelkező szakember dolgozik, és az Országos Borminősítő Intézet ezt hivatalosan engedélyezi. (Bortörvény végrehajtási utasítása, 7/1990.(XI.25.)FM rendelet módosított szövege)
Kékderített bort csak szűrés után és a vizsgálatokra jogosult laboratórium írásbeli engedélyével lehet forgalomba hozni. A vizsgálat előtti és utáni mintavételekre, az adagolási mennyiségekre és a derítés gyakorlati végrehajtására vonatkozóan a laboratóriumi szakember utasításait kell betartani.

Fizikai és kémiai tulajdonságok:          

 
Vegyi képlet:  K4Fe(CN)6   H2O Moltömeg:  422,41
Megjelenési forma:  citromsárga színű kristályos por.  
Tisztaság:  min. 98,5 %.  
Klórtartalom.  max 0,4 %  
Oldhatatlan alkotórész:  max: 0,03 %  
Oldhatóság:
 vízben, etil alkoholban, éterben, és ammóniában.  
 


Csomagolás:        25 kg-os zsák, 1 kg-os tasak

Tárolás:     száraz, hűvös helyen.

Vigyázat! Savval érintkezve veszélyes gáz szabadul fel!!!

  
  GWein Bucher Vaslin Gai Ever Hobra
  Belépés Jogvédő Nyilatkozat Honlaptérkép