Káliumszorbát granulátum
A termék ismertetése:
A káliumszorbát a szorbinsav káliumsója amelyet az élelmiszeriparban általános konzerváló anyagként régóta alkalmaznak. (200 g szorbinsav tartalomnak 268 g káliumszorbát felel meg)
Megjelenési formája fehér, gömb vagy hosszúkás alakú szagtalan mikro granulátum, vízben, borban igen jól oldódik. A borászatban gombaölő tulajdonsága révén cukortartalmú borok utóerjedésének megakadályozására használják. Elengedhetetlen a sűrített must (édestartalék) előállításánál is. A káliumszorbát csak az élesztő és penészgombák szaporodását gátolja, azonban bakteriális fertőzésekkel szemben nem véd.
Alkalmazás,adagolás:
A káliumszorbátot közvetlenül a kezelendő italhoz adagolhatjuk. A kellő oldódás érdekében intenzív keverés szükséges. A kezelés történhet 1-2 nappal a palackozás előtt is, azonban gondoskodni kell a bor kielégítő, stabil SO2 tartalmáról. A káliumszorbáttal kezelt borok stabilitásukat hosszú ideig megőrzik.
A kezelés időpontjának megválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a túl hosszú ideig tárolt (1,5 -2 év) káliumszorbáttal kezelt borokban megindulhat az ún. „szorbátbomlás”, ami a jellegzetes muskátli illatot okozza.
Adagolás: A megengedett legmagasabb káliumszorbát tartalom borban 27 g/ Hl. (270 mg/l)
Csomagolás: 25 kg-os, műanyag zsákkal bélelt kartondoboz.
Tárolás: hűvös, szellős helyen, fénytől védve. A felbontott csomagokat gondosan zárjuk vissza és lehetőleg mielőbb használjuk fel.
A 106/1997 (XII.19.)FM. rendelet ( A bortörvény végrehajtási utasítása) 2. sz. melléklet 3/b pontja szerint borászati felhasználása engedélyezett mustban 60 g/hl, borban 20 g/Hl mennyiségben szorbinsavra átszámítva, ami 81g/hl, illetve 27 g/hl káliumszorbátot jelent.
OÉTI szám: 2233/1994