Keresés:
 PVPP

Tiszta polivinilpolipirrolidon borászati célra, oxidált polifenolok eltávolításához.

Bevezető:
A szőlő nagyobb nyomáson történő feldolgozása vagy a hosszabb cefreáztatás során a szőlő héjából, a kocsányból és a magból a polifenolok erőteljesebben oldódnak a lébe. Amennyiben ezek a polifenolok oxidálódnak, úgy hibás tónusok, kesernyés anyagok jönnek létre, melyek a bor optikai és érzékszervi tulajdonságait károsan befolyásolják. Extrém esetekben a polifenolok az oxidáció mellett egyéb anyagokkal (fehérje, vas) komplex vegyületeket is képezhetnek, amely sötétedéshez, zavarosodáshoz, korai öregedéshez vezet. A megoldást a hálós szerkezetű, oldhatatlan PVPP jelentheti. Ezen anyaggal történő kezelés több mint tíz éve engedélyezett borok és pezsgő alapborok stabilizálásához.

A készitmény ismertetése:
A PVPP olyan termék, amely nagyfokú szelektivitással rendelkezik. Ez a közömbös polimer különösen hatásos a tanninos fenolokkal (a borokban a fanyar ízt okozzák), de főképpen az oxidálódott catechinekkel és a leucoantocianinokkal szemben, melyek felelősek a barnulásért (oxidálódott polifenolok).
A laboratóriumi próbák megállapították, hogy a PVPP flokkuláló gyorsasága 5-ször nagyobb bármelyik más természetes fehérje derítőanyagokénál, így gyors és biztos derítő hatás érhető el rövid idő alatt.

Alkalmazási területe:
A PVPP használható musthoz, az anyag kedvező felülete és fajsúlya miatt, ezen kívül borhoz, mint normál derítőanyag a sajátos (oxidációra hajlamos) polifenolok eltávolítására, valamint az enyhén oxidált borokhoz, melyek a kezelés után visszanyerik eredeti tónusukat. Fő felhasználási területe a biológiai érés előtt szüretelt szőlőből származó, pezsgő alapborok kezelése.

Használati utasitás:
Keverjük el a terméket vízben, majd lehetőleg állandó keverés mellett, öntsük a kezelendő folyadékba! Hatásideje jó keveredés mellett 40-60 perc. A hosszabb érintkezés nincs káros hatással.

Adagolás:
- 10 -30 g/hl   preventív alkalmazás esetén, oxidáció megelőzésére,
- 30-50 g/hl    oxidáció miatt károsoott bor kezelésére
- 70 g/hl         a megengedett legnagyobb dózis.

Kémiai-fizikai jellemzői:
Megtisztított hálós homopolimer ploezinilpirrolidon, katalikus termék.
Vízben, más közönséges oldószerben oldható.
Színe fehér vagy piszkosfehér, higroszkópos (nedvességfelszívó). Édeskés illatú, könnyed por.
- nedvességtartalom:  max. 5 %  1%-os vizes oldat pH-ja:  5-8.
- hamu:  max. 0,5 %  Összegképlete:  (C6H9NO)n
- arzén:  max. 2 mg/kg    

 

Csomagolása:
1 kg-os polietilén tasak,
10 kg-os műanyag hordó.

Tárolása:  hűvös szellős helyen erős szagokat árasztó anyagoktól elzártan.
    
A 106/1997 (XII. 19.) FM. rendelet (A bortörvény végrehajtási utasítása) 2. sz. melléklet 2/e pontja szerint borászati felhasználása engedélyezett.

 
 

OÉTI szám: 1512/2000/3

  
  GWein Bucher Vaslin Gai Ever Hobra
  Belépés Jogvédő Nyilatkozat Honlaptérkép