Keresés:
 Tanrouge

Színstabilizáló tannin vörösborokhoz.

Az anyag jellemző tulajdonságai:
A TANROUGE olyan tannin, amely alkotórészeiben hasonló a szőlőben található természetes tanninhoz. Megőrzi és stabilizálja a szőlő természetes vörös színanyagait (antocianinok) oly módon, hogy ezekkel stabil komplexet alkot. A két alkotóelem stabil kapcsolata biztosíték arra, hogy a feltárt vörös szín tartósan és stabilan megmaradjon. Vegyük figyelembe azonban azt is, hogy ez a stabilitás csak megfelelő mennyiségű oxigén jelenlétében marad fenn.
A TANROUGE alkalmazása különösen olyan évjáratokban nélkülözhetetlen, amikor valamely oknál fogva (pl. rothadás, stb) a kék szőlőt az ún. „fenolos” érettség, de legfőképpen a technológiai érettség előtt le kell szüretelni, ekkor ugyanis a tartós színhez szükséges antocianin-tannin komplexek nem alakulhattak ki. Ugyanez történik akkor is, amikor a héjon erjesztés idejét valamely okból le kell rövidíteni, ugyanis hiába nyerünk enzimkezeléssel (melegítéssel) gyorsan elfogadható színt, ez azonban labilis lesz és a vörösbor rövid idő alatt „kifakul”.
A TANROUGE ezen túlmenően testesebbé, bársonyosabbá teszi a bort, segít megőrizni, sőt javítja annak karakterét.

Megjelenési formája:
Sötét, barnásvörös színű por, íze enyhén fanyar.

Felhasználása:
A TANROUGE főleg olyan vörös mustok (cefrék) kezelésénél javasolt, ahol a színanyag kinyerésénél enzimkezelést alkalmaztunk, mivel annak intenzitását fokozza, és a hatását stabilizálja. Derítőszer-ként használva, az instabil fehérjék eltávolítására is kiválóan alkalmas.

Alkalmazása:
A TANROUGE-t 1:10 arányban meleg vízben fel kell oldani, majd állandó keverés mellett a kezelendő folyadékhoz (cefréhez) önteni. A kezelést leghatásosabb a héjon erjesztés utolsó fázisában kb. 6-7 v/v % alkohol tartalomnál végezni, de a kipréselt vörös újbor utóerjesztésének szakaszában adagolva is kellő hatást biztosít.

Adagolása:
- mustokhoz a színanyag megőrzéséhez:    10-25 g/hl
- vörös borokhoz: testesség fokozására:    10-15 g/hl
- vörös borokhoz egyszerű derítéshez:        5-10 g/hl

Csomagolás:    1 kg-os PE tasak

Tárolás:     száraz, hűvös, erős szagoktól mentes helyen.

A 106/1997 (XII. 19.) FM. rendelet (a bortörvény végrehajtási utasítása) 2. sz melléklet 2/e pontja szerint borászati felhasználása engedélyezett.

OÉTI szám:    124/1998

  
  GWein Bucher Vaslin Gai Ever Hobra
  Belépés Jogvédő Nyilatkozat Honlaptérkép