Keresés:
 Clarcel kovaföld

A kovaföldeket manapság már szinte minden iparágban alkalmazzák, ahol a gyártástechnológia része a segédanyagokkal történő szűrési művelet.

A CLARCEL kovaföldek különböző típusai:
MEGJELÖLÉS SZÍN ELJÁRÁS ÁTLAGOS VISSZATARTÓ-KÉPESSSÉG ÁTERESZTŐ-KÉPESSÉG
finom rózsaszín kalcinált 1 μm  0,03 - 0,5
közepes fehér kalcinálással aktivált 3 μm 0,85 - 5
durva fehér kalcinálással aktivált 7 μm 5 - 18

Kovaföld:
A kovamoszatok (diatomok) olyan egysejtű barnaalgák, amelyek sejtfala képes a vízben található kovasavat megkötni. Ez egyfajta páncélt alkot, amely víztartalmú, amorf kovasavból áll, hasonlóan, mint az opál. Ez a kovapáncél, amelynek a nagysága 5 és 40 mikron között mozog, különböző formákat ölthet. Több mint 10.000 típusú és formájú kovaföld ismert.  Az élőlény pusztulása után ez a kovapáncél változatlan formában megmarad a tenger vagy tó alján. A megkövülés után egy nagyon könnyű és porózus kőzet alakul ki, ez a kovaföld, a Clarcel alapanyaga.

Gyártás:
Mivel a bányászott kovaföld nagyon porózus, ezért 60-70 százaléknyi vizet tartalmaz. Az ércet először összezúzzák, aztán szárítják, újra megőrlik és miután a szennyeződéseket eltávolítják, porrá alakítják.
Ezt a port aztán a kalcináló üzembe szállítják, ahol a kemence hőmérséklete 800-1000 oC-os. A kalcinálás ezen a hőfokon megsemmisíti a szerves anyagokat és összeolvasztja a diatomkat anélkül, hogy befolyásolná azok porózusságát.
A kalcináció/aktiválás egy folyósítószer segítségével fehérebbé teszi a szemcséket és megnöveli azok méretét.
A terméket lehűtik és a későbbi felhasználás által megkívánt méretre őrlik.

A szűrőanyag gyártásának folyamata:
Kitermelés, összezúzás, szárítás, őrlés, tisztítás, adagolás, kemence, kalcináció 800/1100 ºC, hűtés, őrlés, válogatás, kiszerelés.

Minőség-ellenőrzés:
A „Ceca” cég „Clarcel” márkanevű szűrőanyagait ISO 9000 tanúsítvánnyal rendelkező üzemben gyártják. Az ellenőrzés a gyártás minden egyes lépésénél helyet kap, a nyersanyagoktól egészen a végtermékig. Ennél fogva minden raklap tartalma garanciát jelent.

Meghatározó jellemzők:

Áteresztőképesség
Az áteresztőképesség, amit Darcy-ban mérnek, az anyagnak az a képessége hogy átengedi a folyadékot adott körülmények között.
Ezt a tulajdonságot a permeaméter segítségével mérik, ahol a víz állandó nyomás alatt a Clarcel szűrőpogácsán keresztül áramlik. A Ceca szabadalmaztatott egy permeaméter konstrukciót, amely pontos és megismételhető méréseket szolgáltat, emellett az egyszerű kezelhetőség lehetővé teszi a működésből eredő hibák kiküszöbölését.
A szűrőpogácsa nedves sűrűsége
Ez a Clarcel pogácsa nedves sűrűségét méri szűrés közben. Így kiszámítható a Clarcel szűrőréteg vastagsága a szűrőeszközön.
A szűrőanyagok esetében minél kisebb a pogácsa sűrűsége, annál nagyobb a vákuum a pogácsában amely arra alkalmas, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket.
Bizonyos alkalmazások esetében más fizikai, kémiai jellemzők is fontosak lehetnek. Laboratóriumunk nemzetközileg ismert tesztelési módszereket és a CECA saját ellenőrző módszereit használja, amelyek a vizsgálatot egy egész sor paraméter szerint teszik lehetővé. Kereskedelmi képviselőink örömmel állnak rendelkezésére annak érdekében, hogy Önnel együttműködve az Ön egyedi igényeit meghatározva az alkalmazott eljárás szempontjából testreszabott megoldás születhessen.  Főbb alkalmazási területek a következők:
Sörfőzés
A sör szűrése az élesztő és az egyéb szerves és fehérjetartalmú vegyületek eltávolítása érdekében.
Borászat
A must tisztítása (vákuum)dobszűrővel. Szűrés hidegkezeléses borkő-stabilizálás, illetve derítés után, valamint palackozás előtt.
Köztes termékek az élelmiszeriparban
Szűrés erjesztés, a növényi és állati termékek kinyerése illetve tisztítása után. (étolaj, glükóz, aminosavak, zselatinok, élesztők, enzimek, stb.)
Vegyipar
Köztes termékek szűrése szerves és szervetlen vegyületek esetében. (motorolaj-adalékok, titánium-dioxid, stb.)
Gyógyszeripar
Aktív alkotórészek szűrése, különösen antibiotikumok esetében.
Kohászat, fémipar
Gépi eszközök és gördülő gépek hűtőfolyadékainak szűrése.
A CLARCEL használata

Az alapréteg felhordásának előkészítése:
Az alapréteg felhordásához vagy az adagoláshoz készítsük el a szűrőanyag 2-10 százalékos oldatát. A szuszpenziót kevergessük 15 percen keresztül, amíg egy homogén iszapot kapunk. Az alapréteget tartalmazó tartálynak legalább akkorának kell lennie, amely volumen megfelel a szűrő igényeinek, figyelembe véve a csővezetéket is, illetve hogy a keverőlapátokat a szuszpenzió ellepje.
Az alapréteg felhordása:
Az alapréteg felhordásának a célja, hogy a szűrőeszközt (fémszita, kartonszűrő, szűrőgyertya) megvédjük a korai dugulástól, már a folyamat elején is biztosítsuk a szűrőhatást illetve megkönnyítsük a használt szűrőpogácsa eltávolítását. Ebből a célból a szűrőeszközre úgy kell felvinni az alapréteget, hogy a szűrőfelület minden négyzetméterére 1 kg Clarcellel számoljunk és az alapréteget tartalmazó tartály tartalmát legalább háromszor át kell áramoltatni a szűrőn.
Arra is ügyelni kell, hogy a szűrőanyag a szűrőfelületen egyenletesen oszoljon el. Ebből a célból az alapréteg felhordása során célszerű a szokásosnál másfélszer, kétszer nagyobb átfolyási sebességet alkalmazni.

Adagolás:
Az adagolás a Clarcel kovaföldnek a szűrendő folyadékhoz történő keverését jelenti. Ezáltal válik lehetővé a szűrés sebességének a fenntartása és a szűrési ciklus kiterjesztése a nyomás túlzott növelése nélkül.
Az átlagosan adagolandó mennyiség 1 kg Clarcel 1 kg-nyi szennyeződés eltávolításához, bár ez nagymértékben függ az eltávolítandó szennyeződés jellegétől.

A fent említett mennyiségek alkalmazása csak javaslat. Változhatnak az adott felhasználástól és az iparági jellemzőktől; az adagolást ennek megfelelően kell módosítani.

CLARCEL
„Ceca” ( francia ) gyártmányú kovaföldek folyamatos szűréshez

Kovaföld típusjele Darcy száma Szemcseméret
CBL 3 0,03 - 0,05 Nagyon finom
CBL 0,05 - 0,09 Nagyon finom
CBR 0,09 - 2,0 Finom
CBR 3 0,2 - 0,45 Finom
DIF-BO 0,95 - 0,1,2 Közepesen finom
DIC 1,4 - 2,6 Közepes
DIC S 2,6 - 3,8 Közepes
DIC 3 3,8 - 5 Közepesen durva
DIT-R 5 - 8 Durva
DIT-2R 8 - 12 Nagyon durva

A kovaföldek típusjelzései a zsákok oldalán, találhatók felfestve!

Adagolás:
Alapréteg kialakításhoz: 300-800 g/m2, cellulózzal keverve, bortól és szűrőgép típustól függően.
Folyamatos szűréshez: 15-150 g/hl  tisztán, a keverőtartályba adagolva.

Csomagolás: 25 kg-os papírzsákokban, 42 zsák palettánként lefóliázva.

Tárolás: száraz helyen, erős szagokat árasztó anyagoktól távol.

Biztonsági adatok:

  • R 40/20: Belélegezve ártalmas, maradandó egészség károsodást okozhat.
  • S 22: Az anyag porát nem szabad belélegezni.
  
  GWein Bucher Vaslin Gai Ever Hobra
  Belépés Jogvédő Nyilatkozat Honlaptérkép