Keresés:
 A forgó dugattyús szivattyú (szabadalmaztatott)

A szivattyú neve abból ered, hogy a dugattyú a szelepek segítségével nem egyenes vonalú, és változó irányú , hanem változó sebességű, egyirányú mozgást végez, és felváltva működik dugattyúként, illetve szelepként.

Teljes mértékben rozsdamentes acélból és élelmiszeripari gumiból készült, ez az innovatív szerkezet (szabadalmaztatott) egyszerre hordoz értéket és teljesítményt, amelyet máig nem egyesített egyetlen szivattyú sem.

A forgó dugattyús rotor három mozgási fázisa
A nyilak a könnyű és folyamatos folyadékáramlást mutatják

A szivattyú, amely szereti a bort

Alkalmas bármely folyadéktípus fejtésére, beleértve még a nagy sűrűségű folyadékokat és a kisebb szilárd részecskéket tartalmazó szuszpenziókat is: mustot, seprőt, még a szikkasztott cefrét is, ugyanakkor kíméletes a borhoz. 

Köszönhetően az intelligens inverternek és a forgó dugattyú egyszerű felépítéséből fakadó forgó mozgásának, a szivattyú a következő előnyöket biztosítja:

 • Egyszerű fejtés, lineáris és konstans folyadékárammal
 • Teljesen átmosható és fertőtleníthető 1100C-on
 • Az összes folyadékkal érintkező alkatrész cserélhető.
 • A fejtés végeztével nem marad folyadék a gép belsejében
 • Önfelszívó, nagy szívóerővel rendelkezik
 • Elektronikus teljesítményszabályozás
  (manuális és automatikus)
 • Maximális fejtési hatékonyság, ezáltal rövidebb fejtési idők
 • Elektronikus panelről vezérelhető folyadékirány változtatása
 • Multifunkcionális rádióvezérlés (opcionális)
 • Elektronikus vészleállító
 • Egyszerű, gyors és gazdaságos fenntartás és kezelés
 • Kompakt, egyszerűen kezelhető és szállítható
 • Megfelel az EEC standardeknek

Borászat

A szállítandó folyadékkal érintkező alkatrészek egyszerű szerkezete és a lineáris mozgás nagyon kíméletes szállítást tesz lehetővé, amely fontos a kész borok organoleptikus tulajdonságainak megőrzése szempontjából, de szintén hasznos a kierjedt szőlőcefre esetében, mert a tömlőbennem képződik dugó.

Szintén emiatt a szivattyú működését nem befolyásolja a szállított folyadék sűrűsége: gond nélkül működtethető maximális teljesítménnyel seprő és bogyózott szőlő esetén is, mert a szivattyút nem fogják eltömíteni a szőlőhéj, -mag és -szárdarabok.

A jól kialakított geometria biztosítja, hogy a szivattyú a fejtés végén folyadék nélkül is működ-jön, így az átszellőztethető és teljesen kiszárítható. Ehhez egyszerűen az elülső fedőlemezt kell eltolni, amellyel a szivattyúzás végző belső rész teljesen hozzáférhetővé válik. A kie-gyenlítő légüstökben a bor nem találkozik levegővel (a beépített) élelmiszeripari gumi-membránnak köszönhetően, elkerülve a bor oxidálódását.

A kamrák legmagasabb pontján elhelyezett kis szelepnek két előnye van: a fejtés előtt a tömlők és a szivattyú teljesen légteleníthetők, másrészt a szivattyú teljesen feltölthető a mosószeres vízzel, így a borral érintkező alkatrészek alaposan sterilizálhatók a fejtés végeztével. Egyébként a kiegyenlítő kamrákat is ki lehet nyitni, így könnyen ellenőrizhetők.

 

Egyszerű használat

Önfelszívó, szárazon 7,5 m mélyről szív, és ha fel van töltve folyadékkal, akár 9,5 méter mélyről is felszív. Mivel nincsenek szelepek, szívóirányú pozitív nyomásnál is működik.

Nevezhetjük „intelligens szivattyúnak”. Az elektronikus teljesítmény szabályzó manuális és automatikus beállítást is lehetővé tesz: az indítás és a sebesség változtatása mindig lassú és progresszív. A berendezés szintén automatikusan szabályozza a teljesítményt a maximális, előre meghatározott hatékonysággal.

A túlságosan hosszú, kis átmérőjű vagy szűk fordulójú tömlők, hőcserélők és szűrők jelentősen növelik a veszteséget, ilyenkor a szivattyú saját magát leszabályozza, hogy ne lépje túl a beprogramozott maximális üzemi nyomást. Ez az automatizmus kiküszöböli a túlnyomást és a korlátlan inputbeáramlást (amely tönkreteheti a szivattyút, a tömlőket vagy a fejtőkör alkatrészeit) a szivattyú megállítása nélkül, úgy hogy a sebességet csökkenti addig, míg a paraméterek vissza nem állnak a beprogramozott értékre. A szivattyú automatikusan optimalizálja a működését és így a fejtési idő úgy lesz minimális, hogy a nyomás soha nem haladja meg a beprogramozott értéket.

Az inverter és a két nyomáskapcsoló használatával (összekapcsol és szétkapcsol a kapcsoló segítségével) alkalmazható a kifejezetten a barrique hordók töltésére kialakított „alacsony nyomású indít-állj” üzemmód. Amíg a rendszer leállítja és újraindítja a szivattyút, biztosítja a nagyon alacsony vagy nulla teljesítményt (a bypass használata és a teljesítménytől függetlenül a potenciométer állítása nélkül) egyszerűen a nyomócső csapjának nyitásával és zárásával. Ez egészen precíz töltést tesz lehetővé.

 

Biztonság

Az automatikus teljesítmény szabályzó mellett (amely kiküszöböli a túlnyomást és az ellenőrizetlen inputbeáramlást ezzel biztosítva a szivattyú biztonságos működését) az inverter elektronikus szenzorként is működik a vészleállításhoz. Ha az ellenállás túl nagy és az önszabályozás nem elég, vagy egy nagyobb szilárd, idegen anyag (és a normál nyomáskapcsoló nem érzékeli) - amely tönkreteheti mechanikus alkatrészeket – eléri a házat, az inverter érzékeli a rendellenes erőkifejtést és megállítja a szivattyút. Mindkét esetben csak nyomja meg a start gombot a szivattyú újraindításához.

A biztonsági mikrokapcsoló megakadályozza a szivattyú működését, ha az elülső borító le van véve.
Az elektronikus panel, amely tűzálló anyagból készült, alacsonyfeszültségű gombokkal rendelkezik.

Megfelel az EEC/89/392-es gépstandardnak. 

Tip.
Teljesítmény
(hl/óra)
Motor
(kW)
Nyomás
max (bar)
Csatl.
Ø (mm)
Tömeg
(kg)
Méretek
(alapxmag.)
F 03
15 – 90
2,2
3
50
130
620x900x990
F 04V
50 – 120
3
3
50
180
620x900x1100
F 04
40 – 170
3
3
60
140
620x900x920
F 05
40 – 200
4
3
60
150
620x900x920
F 08
50 – 260
4
3
80
170
680x1000x1000
F 10
80 – 300
5,5
3
80
180
680x1000x940
F 11
80 – 350
5,5
3
80
190
680x1000x940
F 20
150 – 600
11
3
80
350
1060x970x1060

 

Üzemeltetés, karbantartás

A folyadékkal érintkező valamennyi alkatrész cserélhető, amely egyszerű, gyors és gazdaságos karbantartást tesz lehetővé, különleges szerszámok használata nélkül. A teljes átvizsgálás akár a pincében is elvégezhető kevesebb, mint egy óra alatt. 

Típusjegyzék

Tip.
Teljesítmény
(hl/óra)
F 03 E
15 – 90
F 04 E
40 – 170
F 04 VE
50 – 120
F 05 E
40 – 200
F 08 E
50 – 260
F 08 VE
90 – 300
F 10 E
80 – 300
F 11 E
80 – 350
F 20 E
150-600

Opciók
 

Valamennyi szivattyú alapkivitelben tartalmaz:

 • Invertert
 • Üzemi nyomás mérőt a töltőfejes, alacsony nyomású "indít-állj” üzemmódhoz (barrique hordók és tartályok töltéséhez és szintre töltéséhez)
 • „E” elektronikus panelt, amely alkalmas az opcióként megrendelhető távirányító jelének fogadására.

Opciók jegyzéke

Opció
Multifunkciós távirányító
Időzített szenzor
380 V-os biztonsági foglalat
Hőmérsékletfüggő teljesítményszabályzó
Nyomásfüggő teljesítményszabályzó
Harmadik kompenzációs kamra (hidrosztát)

Opciók leírása

1. Multifunkciós távirányító: ez a berendezés rádióvezérlés segítségével továbbítja az elektronikus panel által küldött egyes funkciókat (bal- és jobbmenet, állj, teljesítmény változtatás).

2. Időzített szenzor a megállításhoz, ha nincs folydák:az időzítő, amely a szivattyútáblán lévő elektronikus panelen van elhelyezve lehetővé teszi, a szivattyú üresjárási idejének beállítását, ha már nincs több folyadék (pl. a tömlők kiürítése céljából). Így elkerülhető, hogy a szivattyút bekapcsolva felejtik.

Ha az időzítőt „0” állásba állítja, a szivattyú azonnal megáll, ha levegőt kap, így a szállítótömlő tele marad.

3. A távirányító a szivattyú elindításához/leállításához 380V-os foglalattal lehetővé teszi a 380V-os dugók használatát az inverter feszültségének a kikapcsolása nélkül. A normál dugók használata a szivattyúhoz nincs összhangban a CE normákkal, és ha gyakran használják, az az inverter károsodásához vezethet. Emiatt biztosítunk egy másik dugót (amely ki/be kapcsolható az elektronikus panelról), így ezt használhatjuk a fent említett foglalatokba, míg a normál dugót a normál foglalatokhoz kell használni. Ez a tartozék azon túl, hogy védi az invertert és a szivattyút végig áram alatt hagyja (emiatt könnyebben vezérelhető az elektronikus panelről is), arra is szolgál, hogy elkerülhető legyen a szivattyú véletlenszerű elindulása az áramkiesés és visszakapcsolás miatt, megfelelve ezzel a CE normáknak is.

4. Hőmérsékletfüggő teljesítményszabályzó: Hőcserélőknél használható. A hőmérő a kimeneti csőcsonknál helyezkedik el, vagy pedig azon a ponton, ahol a hőmérsékletnek állandónak kell maradnia. A szivattyútest panelon beállítható a kívánt hőmérséklet és a berendezés (automatikusan) a megfelelő irányba változtatja a szivattyú teljesítményét.
 

5. Nyomásfüggő teljesítményszabályzó: Olyan installációknál használható, ahol konstans nyomásértéket kell fönntartani. A nyomásérzékelőt oda kell elhelyezni, ahol a nyomásértéknek állandónak kell lennie. A szivattyú elektronikus panelján beállítható a kívánt nyomásérték, és a berendezés (automatikusan) a megfelelő irányba változtatja a szivattyú teljesítményét.

6. Harmadik kompenzációs kamra:kiegészíti egy torló/visszacsapó szeleppel, hogy a folyadék csak egy irányba tudjon folyni, így a szivattyú használható szűréshez és palackozáshoz.
 Nyomtat   
  GWein Bucher Vaslin Gai Ever Hobra
  Belépés Jogvédő Nyilatkozat Honlaptérkép