Mycoferm Collezione Quarzo – Borélesztő

Tiolokban gazdag fehér és aromás borok készítésére kifejlesztett fajélesztő

További információk

Tömeg 0,5 kg
Adagolás normál körülmények között:

15-20 g/hl

Adagolás kritikus körülmények között:

akár 30-40 g/hl

Termékleírás:

A MYCOFERM COLLEZIONE QUARZO egy Saccharomyces cerevisiae törzs, amelyet kifejezetten tiolokban gazdag fehér- és aromás borok készítésére fejlesztettek ki. Speciális enzimkészlete (Pl: β-liáz) révén felerősíti a szőlőfajtára jellemző tiolos aromákat, miközben mérsékelt mennyiségben fermentációs aromákat is termel. Kiemelkedő sikerekkel alkalmazható a tiolprofilra épülő fajtaborok (Sauvignon blanc, Zenit) esetében.

A törzs alkalmas reduktív borászati technológiákhoz, ugyanakkor érlelésre szánt borok készítésére is használható, mivel támogatja az aromák hosszabb távú stabilitását.

Főbb jellemzők:
  • Alkoholhozam: akár 15,5% vol.
  • H₂S termelés: alacsony
  • SO₂ termelés: alacsony
  • POF jellemző: POF+
  • Cukor affinitás: fruktofil
  • Kriofil jellemző: közepesen kriofil
  • Erjesztési hőmérséklet alsó határa: 16 °C (alacsony hőmérsékleten is hatékony)
  • Rézérzékenység: magas
  • Tápanyagigény (FAN): közepes (~200 mg/l)
  • Táplálási javaslat: Szervetlen tápanyag (Az erjedés 2/3-ánál szerves tápanyag hozzáadása)
  • Ajánlott tápanyag: ZIMOVIT + CREAFERM
Felhasználási javaslatok:

A MYCOFERM COLLEZIONE QUARZO ideális:

  • Tiolos aromákban gazdag fehérborokhoz, például Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Colombard
  • Érlelhető fehérborokhoz
  • Reduktív technológiával készülő borokhoz, ahol az aromaintenzitás és stabilitás kulcsfontosságú
  • Fás érlelésű borokhoz, ahol az élesztő hozzájárulhat a szerkezet gazdagításához

A törzs segíti az aromaprekurzorok felszabadítását, különösen β-liáz aktivitásának köszönhetően, amely lehetővé teszi a szőlőben lévő illatanyagok teljes kibontakozását.

Alkalmazás és adagolás:
  • Normál körülmények között: 15–20 g/hl
  • Kritikus körülmények között: az adagolás akár duplázódhat
  • Előkészítés:
    • 1. 1 kg élesztőt oldjunk fel 20 liter klórmentes, 35–38 °C-os vízben.
    • 2. 10 percig keverjük óvatosan, majd hagyjuk további 10 percig pihenni.
    • 3. Ezután adjuk hozzá az erjesztendő musthoz, ügyelve arra, hogy a biomassza és a must közötti hőmérsékletkülönbség ne haladja meg a 10 °C-ot.
    • 4. Ha nagyobb hőmérséklet-különbség van, fokozatos akklimatizáció javasolt.
Tápanyag ellátottság igénye:
  • Közepes nitrogénigényű törzs
  • Organikus nitrogénforrások elősegítik a kezdeti aromakibocsátást
  • Javasolt többnyire szervetlen tápanyag (ZIMOVIT) használata. Az erjedés 2/3-nál javasolt szerves tápanyag bejuttatása (CREAFERM) amely támogatja a tiolok stabilizálását és védi az aromákat.
  • Ha az erjedés hőmérséklete 15°C alatt van, a nitrogénellátást 25%-kal növelni kell.
Csomagolás és tárolás:

A MYCOFERM COLLEZIONE QUARZO 500 g-os vákuumcsomagolásban érhető el.

  • Tárolás: hűvös, száraz helyen, az eredeti csomagolásban
  • Felbontás után :A felbontott csomagokat gondosan vissza kell zárni, és mielőbb fel kell használni.