Mycoferm Collezione Quarzo – Borélesztő
Tiolokban gazdag fehér és aromás borok készítésére kifejlesztett fajélesztő
További információk
Tömeg | 0,5 kg |
---|---|
Adagolás normál körülmények között: | 15-20 g/hl |
Adagolás kritikus körülmények között: | akár 30-40 g/hl |
Termékleírás:
A MYCOFERM COLLEZIONE QUARZO egy Saccharomyces cerevisiae törzs, amelyet kifejezetten tiolokban gazdag fehér- és aromás borok készítésére fejlesztettek ki. Speciális enzimkészlete (Pl: β-liáz) révén felerősíti a szőlőfajtára jellemző tiolos aromákat, miközben mérsékelt mennyiségben fermentációs aromákat is termel. Kiemelkedő sikerekkel alkalmazható a tiolprofilra épülő fajtaborok (Sauvignon blanc, Zenit) esetében.
A törzs alkalmas reduktív borászati technológiákhoz, ugyanakkor érlelésre szánt borok készítésére is használható, mivel támogatja az aromák hosszabb távú stabilitását.
Főbb jellemzők:
- Alkoholhozam: akár 15,5% vol.
- H₂S termelés: alacsony
- SO₂ termelés: alacsony
- POF jellemző: POF+
- Cukor affinitás: fruktofil
- Kriofil jellemző: közepesen kriofil
- Erjesztési hőmérséklet alsó határa: 16 °C (alacsony hőmérsékleten is hatékony)
- Rézérzékenység: magas
- Tápanyagigény (FAN): közepes (~200 mg/l)
- Táplálási javaslat: Szervetlen tápanyag (Az erjedés 2/3-ánál szerves tápanyag hozzáadása)
- Ajánlott tápanyag: ZIMOVIT + CREAFERM
Felhasználási javaslatok:
A MYCOFERM COLLEZIONE QUARZO ideális:
- Tiolos aromákban gazdag fehérborokhoz, például Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Colombard
- Érlelhető fehérborokhoz
- Reduktív technológiával készülő borokhoz, ahol az aromaintenzitás és stabilitás kulcsfontosságú
- Fás érlelésű borokhoz, ahol az élesztő hozzájárulhat a szerkezet gazdagításához
A törzs segíti az aromaprekurzorok felszabadítását, különösen β-liáz aktivitásának köszönhetően, amely lehetővé teszi a szőlőben lévő illatanyagok teljes kibontakozását.
Alkalmazás és adagolás:
- Normál körülmények között: 15–20 g/hl
- Kritikus körülmények között: az adagolás akár duplázódhat
- Előkészítés:
- 1. 1 kg élesztőt oldjunk fel 20 liter klórmentes, 35–38 °C-os vízben.
- 2. 10 percig keverjük óvatosan, majd hagyjuk további 10 percig pihenni.
- 3. Ezután adjuk hozzá az erjesztendő musthoz, ügyelve arra, hogy a biomassza és a must közötti hőmérsékletkülönbség ne haladja meg a 10 °C-ot.
- 4. Ha nagyobb hőmérséklet-különbség van, fokozatos akklimatizáció javasolt.
Tápanyag ellátottság igénye:
- Közepes nitrogénigényű törzs
- Organikus nitrogénforrások elősegítik a kezdeti aromakibocsátást
- Javasolt többnyire szervetlen tápanyag (ZIMOVIT) használata. Az erjedés 2/3-nál javasolt szerves tápanyag bejuttatása (CREAFERM) amely támogatja a tiolok stabilizálását és védi az aromákat.
- Ha az erjedés hőmérséklete 15°C alatt van, a nitrogénellátást 25%-kal növelni kell.
Csomagolás és tárolás:
A MYCOFERM COLLEZIONE QUARZO 500 g-os vákuumcsomagolásban érhető el.
- Tárolás: hűvös, száraz helyen, az eredeti csomagolásban
- Felbontás után :A felbontott csomagokat gondosan vissza kell zárni, és mielőbb fel kell használni.