Nagytisztaságú kalcium bentonit por italkezelési célra
Az anyag összetétele és tulajdonságai:
A Ca 1 BENTONIT lemezes montmorillonit (aluminium-szilikát-hidrát) kristályokból álló anyag. Jellemzője, hogy vízzel érintkezve erősen (saját súlyának 10-szeresére) megduzzad, és krémszerű, csomómentes homogén gélt alkot. Az aktíválás szempontjából a különböző bentonitok montmorillonit tartalmának lecserélhető kationjai szerint megkülönböztetünk nátrium és kalciumbentonitokat. A kalciumbentonit (pH 6-7) nagyon erős adszorbeáló, ezzel együtt fehérje stabilizáló hatással rendelkezik, amelynél a lecserélt kalcium ion főleg a borban, mustban jelenlévő magnézium ionokra van hatással, amelyek elsősorban a botritys tevékenység során kerülnek a borba. (A nátrium-bentonit (pH: 8-9) nátrium ionja a kálium ionokra van hatással)
A Ca 1 BENTONIT használata tehát olyan esetekben javasolt, ahol nagyon erős adszorbeáló hatás szükséges, pl. szürkerothadásos termés, nemesrothadás, stb, vagy olyan esetekben, ahol a borok limitált nátriumtartalma miatt a nátriumbentonitok nem jöhetnek szóba. Számolni kell azzal, hogy a kalciumbentonitok ülepedési tulajdonságai, ezzel együtt fizikai tisztítóhatása, elmarad a nátriumbentonitok mögött.
Alkalmazás, adagolás:
A Ca 1 BENTONIT-ot állandó keverés mellett 10-szeres mennyiségű vízben fel kell oldani csomómentesen, majd 10-12 órát pihentetni. Az így előkészített oldatot hozzá kell önteni a derítendő folyadékhoz és jól elkeverni.
Adagolás:
musthoz: 50-130 g/hl
erjedés alatt: 30- 50 g/hl
borhoz: 50-100 g/hl
ecethez: 100-180 g/hl
A legmegfelelőbb adagolás érdekében ajánlatos laboratóriumi derítési próbákat végezni.
Csomagolás:
25 kg-os zsákban
Tárolás:
A bentonitok szerkezetüknél fogva különösen könnyen kötik le a szagokat, ezért kerülni kell az erős szagokat árasztó anyagok közelében (benzin, olaj, hígító, stb.), valamint a nedves, párás helyen történő tárolást.
A 106/1997 (XII. 19.) FM. rendelet (A bortörvény végrehajtási utasítása) 2. sz. melléklet
2/e pontja szerint borászati felhasználása engedélyezett.