Nagy tisztaságú kálium-kazeinát borászati célra
A termék jellemző tulajdonságai:
A CASEO SPEED közvetlenül tejből, homogenizációs és porlasztásos eljárás után szárítással nyert, igen nagy tisztaságú, kifejezetten a borászat számára előállított fehérje alapú derítőszer. Proteintartalma min. 95 %. A termék más adalék és tartósító anyag nélkül, tisztán kerül csomagolásra. Megjelenési formája: jellegzetes ízű és illatú fehér por. A termék kifejezetten jól, csomómentesen oldódik vízben és borban.
Összetevők
- Fehérje: |
min. 95 % |
- Zsíranyag: |
3 % |
- Vízmentes laktóz: |
max. 1 % |
- Összes csíra: |
30 000/g |
- Élő csíra: |
0,1 g-ban nincs |
- Thermofil csíra: |
5000/g |
Előnyei:
- teljes és gyors kollaguáció (alvadás),
- megelőzi a vasas töréseket, erősen lecsökkenti a vasat akár ionos, akár vas-foszfátos formában,
- csökkenti a leukoantocianid szintjét, így kevésbé oxidálódik a bor,
- megszünteti az idegen ízeket és szagokat (pl. magból és kocsányból származó, jellegzetes fenolos ízek), és a fehérboroknál enyhén színtelenítő hatású.
- javítja a borok frissességét, ezért ezek organoleptikus tulajdonságait pozitívan befolyásolja.
Alkalmazása:
A termék borászati alkalmazása igen sokrétű:
- Derítés: bentonittal kombinálva (Fort-benton, Nucleobent) tökéletesen tiszta, bort (mustot) kapunk.
- Erjesztés: a mustot CASEO SPEED és bentonit hozzáadásával erjesztve korai fázisban
kiküszöbölhetjük a kedvezőtlen évjáratokban előforduló hátrányos ízhatásokat.
- Pezsgő alapboroknál: finomítja az ízt és a bukét.
Túl korán oxidálódott boroknál: erős adszorbeáló hatást fejt ki az oxidációért felelős polifenolokkal szemben.
A termék használata elsősorban fehér mustoknál javasolt, mivel a vörös mustokban lévő tannin fékezheti hatását.
Használati utasítás:
Hideg vízben, 1:10 arányban folyamatos keverés mellet oldjuk fel, majd 3-5 órát hagyjuk pihenni! Ezután vékony sugárban csorgassuk az állandó keverésben lévő borhoz (musthoz).
Az adagolás és a homogenizálás ideje alatt javasoljuk elektromos keverőszerkezet használatát.
Adagolás: - 60-100 g/hl mustokban.
- 30-70 g/hl borokban
- 70-130 g/hl oxidálódott borok kezelése esetén.
Csomagolás: 25 kg-os zsák, 1 kg-os tasak.
OÉTI szám: 124/1998