Természetes, L(+) borkősav
A termék leírása:
A borkősav fehér, szagtalan, kristályos anyag, melyet a szőlőfeldolgozás melléktermékeiből (törköly, seprő, stb.) állítanak elő. A borkősavat az élelmiszeriparban általános savtartalmat növelő, illetve tartósító anyagként alkalmazzák. A borászatban savtartalom növelésére korlátozottan használható.
A savtartalom növelése borkősavval:
(A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény 22.§. alapján)
(1) A must és a bor savtartalmának növelését rendkívüli időjárású években a hegyközségi tanács fajtára, illetve szükség esetén borvidéki körzetre vonatkozóan meghatározhatja.
(2) A savtartalom kiegészítése esetében:
a/ a savtartalom növelésére borkősav (D-borkősav) használható fel. (2000-es kiegészítés: L(+) borkősav) |
b/ a borkősav hozzáadásával a must savtartalma legfeljebb 2,5 g/l-rel, a bor savtartalma 1,5 g/l-rel növelhető, de az így kezelt mustból erjesztett borban újabb savnövelés nem alkalmazható. |
c/ a savtartalom növelése és a savtompítás ugyanabban a termékben kizárják egymást. |
d/ a savtartalom növelése csak a szüret évének utolsó napjáig alkalmazható. |
e/ a savtartalom növelése bejelentési kötelezettség alá esik. |
Alkalmazás, adagolás
A kezelendő bor (must) mennyiségére az előzetesen meghatározott borkősavat kevés vízben (borban, mustban) feloldjuk, majd állandó keverés mellett a teljes mennyiséghez öntjük és homogenizáljuk.
Csomagolás:
25 kg-os polietilén bélésű papírzsák.
Tárolás:
Kifejezetten száraz, szellős helyen.
OÉTI szám: 2529/1/1997