Citromsav monohidrát E 330
A termék leírása:
A citromsav megjelenési formáját tekintve világos színű, szagtalan, kristályos anyag.
A gyakorlatban kétféle formájáról beszélhetünk:
|
Citromsav anhidrát: C6H8O7 |
Citromsav monohidr.:C6H8O7H2O |
A termék tisztasága: |
99,5% |
99,5% |
Összes nehézfém tart., beleértve Pb: |
max. 10 ppm. |
max. 10 ppm. |
Arzén: max.: |
2 ppm. |
2 ppm. |
Szárítási veszteség: |
max:0,5% |
max:8% |
Szulfát hamu: |
max: 0,05 |
max: 0,05 |
Fajsúly: |
1,66 |
1,54 |
A termék minden paraméterében megfelel az alábbi törvényi előírásoknak:
-USP > USA-FCC > USA
-DAB > Németország
-BP > Nagy Britannia
-FU > Olaszország
-PHFR > Franciaország
Felhasználás:
A citromsav az élelmiszeriparban széleskörűen elterjedt adalékanyag, mely a gyümölcsfeldolgozás,
gyümölcslé és szörpkészítés, a tartósító- és édesipar valamint az egyéb italgyártás nélkülözhetetlen
anyaga.
Alkalmazása a borászatban:
- Komplexképző hatásánál fogva megköti a vasas törést okozó háromértékű vasat.
- Antioxidáns hatása révén a borkén és aszkorbinsav mellett segíti a nemkívánatos szín és íz változások megelőzését.
- Savas jellegénél fogva kiváló közömbösítő szer a lúgos szerekkel történő tartály- és hordómosás utáni szermaradványok eltávolítására.
- Borkénből és vízből történő kénessav törzsoldat készítésénél a citromsav a kén-dioxid felszabadulását elősegítő savas közeget biztosítja.
A borhoz történő közvetlen hozzáadása során vegyük figyelembe, hogy a kezelés után a bor összes citromsav tartalma nem haladhatja meg a törvényben maximált 1 g/l értéket! (A bor eredeti citromsavtartalma általában 0,3 g/l körül van, mely érték a botrytiszes szőlőből nyert mustban magasabb is lehet.)
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen, idegen szagot kibocsátó anyagoktól elkülönítve.
A hosszabb tárolás során az anyag összetömörülése a zsákban nem befolyásolja annak minőségét.
Csomagolás: 25 kg-os zsák, 1 kg-os tasak, 100 g-os tasak.
OÉTI szám: 1138/1994