Keresés:
 Kalcium Karbonát

Szénsavas mész (CaCO3) borászati célra
    
A termék leírása:

Kémiailag tiszta kalcium-karbonát élelmiszeripari felhasználásra. Megjelenési formája: szagtalan, finom, fehér por.

Felhasználási terület:

Savtartalom csökkentése mustban és borban.

Savcsökkentési eljárás szénsavas mésszel:

A szénsavas mész a bor savai közül először a borkősavat semlegesíti, kalcium-tartarát keletkezik, amely kicsapódik: 150 g borkősav + 100 g szénsavas mész  =  188 g kalcium-tartarát + 44 g szén-dioxid + 18 g víz
Tehát egy liter borban egy ezrelék (1 g/liter) savcsökkentéshez 0,67 g szénsavas mész szükséges, következésképpen hektoliterenként egy ezrelék savcsökkentéshez : 67 g.
A savtompítandó borok általában tartalmaznak annyi borkősavat, amely 1-2, esetleg 3 ezrelék savcsökkentést lehetővé tesz. Mivel a borkősav aránya az összes savasságot tekintve fontos adat, ezért ezt célszerű laborvizsgálattal meghatározni, és a savtompításnál figyelembe venni. Borkősav hiányában a szénsavas mész a savakat erősségük szerint a következő sorrendben közömbösíti: citromsav, almasav, tejsav, borostyánkősav, ecetsav) A borkősav és az almasav együttes csökkentése érdekében célszerű a kettős sós savtompítást, az ún. „ACIDEX” eljárást alkalmazni.
(Az eljárás leírása: Borászok zsebkönyve 133. oldal)

Alkalmazás:

A kezelendő bor (must) mennyiségét és a savtompítás mértékét figyelembe véve határozzuk meg a szükséges szénsavas mész mennyiségét! Vízben keverjük el, majd adagoljuk lassan a teljes mennyiséghez. A jó oldódás érdekében alapos keverés szükséges.
A szénsavas mész adagolása során intenzív szén-dioxid képződéssel kell számolni, ami által a folyadék felhabzik, ezért a kezelőtartályt úgy kell megválasztani, hogy a folyadékszint fölött elegendő tér maradjon!
A kalcium-tartarát kicsapódása hosszú ideig elhúzódhat, ezért a savtompított bort legalább négy, de inkább hat hónapig ne palackozzuk!
(Célszerű a savtompítást minél előbb, pl. az első fejtéssel összekapcsolva végezni, mert ekkorra már megállapítható az erjedés során végbement savcsökkenés. Szélsőségesen magas savtartalom esetén, kellő tapasztalat birtokában a savtompítás must stádiumban is végezhető. )

Csomagolás: 

25 kg-os papírzsákban.

Tárolás:

hűvös, száraz, erős szagoktól mentes helyen.

A 106/1997 (XIi.19.)FM. rendelet ( A bortörvény végrehajtási utasítása) 2. sz. melléklet
3/g pontja szerint borászati felhasználása engedélyezett.

  
  GWein Bucher Vaslin Gai Ever Hobra
  Belépés Jogvédő Nyilatkozat Honlaptérkép