Kálium bikarbonát savcsökkentéshez
Fizikai és kémiai tulajdonságok:
Vegyi képlet: |
KHCO3 |
Megjelenési forma: |
fehér, kristályos por. |
Tisztaság: |
min. 98,5 %. |
Klórtartalom: |
max 0,2 % |
Szulfáttartalom: |
max 0,2 % SO4 |
Nehézfém tartalom: |
max 10 ppm. |
Arzén tartalom: |
max. 0,5 ppm. |
Ólom tartalom: |
max. 1 ppm. |
Szemcseméret: |
150 mikron. |
Alkalmazás:
Literenként 1 g bikarbonát adagolása a borban 0, 735 g titrálható sav csökkenést okoz ( 0,735 ezrelék).
A bikarbonát először a borkősavat közömbösíti, majd a disszociációs állapottól függően a többi savat is. A savcsökkentés után egy-két napig még további savtartalom csökkenésre lehet számítani, ezért ezt méréskor figyelembe kell venni.
Abban az esetben, ha a bor almasav tartalma magas, a sav harmónia megőrzése érdekében az alkalmazás előtt célszerű laboratóriumi szakvéleményt kérni.
Megjegyzés: a bor és a must savtartalmának csökkentése törvény által szabályozott eljárás!
A termék paramétereit tekintve a következő normáknak felel meg:
USP USA
FCC USA
FU Olaszország
Csomagolás: 25 kg-os zsák, 1 kg-os tasak
Tárolás: száraz, hűvös helyen.
OÉTI szám: 124/1998