Válogatott, pörkölt tölgyfa „chips”, borok érzékszervi hatásjavító anyaga
Általános jellemzők és alkalmazások:
A „ tölgyfa chips” használata az Újvilágban hosszabb ideje természetes módon beépült a borászati
technológiába. Az Európai Unió törvényi szabályozása, összhangban a Borászok Európai Szövetsé-gének véleményével, 2006-tól szintén lehetővé tette a tölgyfa chips használatát, pontosan definiált technikai jellemzők és felhasználási előírások mellett. Az olasz EVER cég és a magyarországi disz-
tribúciós partnere az Interker-Wein Kft olyan terméket ajánl a borászok számára, amely a legkiválóbb alapanyagból, szigorú technológia betartása mellett készült és amely megfelel az európai törvényhozás által meghatározott kémiai, fizikai és mikrobiológiai, valamint érzékszervi jellemzőknek.
Az Equilibrium borra gyakorolt érzékszervi hatása a pörkölés mértékétől függ.
A fa alapanyag a feldolgozást megelőzően 18-24 hónappal korábban kivágásra került, majd a feldolgozás idejéig máglyákba rakva levegőn száradt, hogy az aprítás és a pörkölés a legideálisabb
állapotában történjen. A kb. 4 mm-es darabkákra aprított őrleményt lassan, egyenletesen, nem megégetve pörkölik, amíg homogénné nem válik és el nem éri a kívánt pörkölési fokot.
Technikai jellemzők:
Az Equilibrium a francia Vosges vidékéről származó, válogatott Quercus Robur és Petraea tölgyből
készül. A fa alapanyag kiváló minőségét a vidékre jellemző, kedvező környezeti körülmények garantálják. Az ellenőrzött technológia, a válogatás, tárolás, szárítás, őrlés, pörkölés, csomagolás a biztosítéka a kiegyensúlyozott, állandó minőségnek amelyek a következőkben nyilvánulnak meg:
- az agresszív, kellemetlen ízek minimális szintje,
- a széntartalom (elszenesedett részek) mennyiségének kifejezetten alacsony hányada
- a magas érzékszervi profil, a pörkölés mértékétől függően
- a 3 éves eltarthatósági idő a minőség csökkenése nélkül
- mikrobiológiai fertőzésveszély kizárása
- a triklór anizol tartalom kimutathatatlan, 0,001 mg/kg alatti szintje
- a radioaktív hatás kizárása
Az Equilibrium őrlemény mérete (közelítően 4 mm-es darabkák) ideális a következő szempontok miatt:
1. Összhangban áll a törvényi szabályozással (a 2 mm feletti darabkák minimum 95%.os hányada)
2. Relatíve nagy az érintkezési felülete a borral
3. Gyors érzékszervi javulást eredményez a borokban
A pörkölés típusai:
- EQUILIBRIUM L (LIGHT) gyenge pörkölés
- EQUILIBRIUM M (MEDIUM) közepes pörkölés
- EQUILIBRIUM H (HIGH) erős pörkölés
Használati utasítás:
A chips „áztatásához ajánljuk az „EQUILIBRIUM BAG” zsákot, amely lehetőséget ad arra, hogy a borász egyéni döntése alapján akár össze is lehessen keverni a különböző pörkölési fokú termékeket.
Az „EQUILIBRIUM BAG” egy élelmiszeripari anyagból szövött műanyag zsák, amely íz és szag szempontjából teljesen semleges és amely megfelelő áteresztő képességgel rendelkezik, biztosítva az íz és illatanyagok kioldódását a chips-ből. A zsák többször felhasználható, mechanikai tulajdonságai jók.
Adagolás: az adagolás mennyiségét és az alkalmazás idejét kóstolással, a bor egyensúlyi állapotának megfelelően kell megválasztani. Irányérték: 100-400 g/hl.
Csomagolás: 10 kg-os zsákokban.
Tárolás: száraz, idegen szagoktól mentes helyen.