Keresés:
 ML X3

Malolaktikus baktérium starterkultúra, nemesített Oenococcus oeni törzsből készült keverék vörösborokhoz.

A termék ismertetése:
Az ML X3 starterkultúra beindítja és irányítja a malolaktikus fermentációt, magas minőségi paraméterek szerint. Garantálja az almasav elbontását, lehetővé teszi a bor karakterének emelését, testességet, bársonyosságot ad a vörösboroknak, számottevő illósav emelkedés nélkül.

- Megjelenési formája:  liofilizett (fagyasztva szárított)
- Kultúra:  nemesített malolaktikus baktériumok keveréke.
- Tartalom: UFC tasak:  ML X3 100  -100 hl borhoz,
 ML X3 20    -20 hl borhoz.

Limitált tényezők:
- pH tolerancia:                minimum 3.
- Kénessav tolerancia:      maximum:     - 60 mg/l összes,
                                                          - 10 mg/l szabad kénessav.
- Hőmérséklet:                legkedvezőbb hőfok: 20-25  oC, minimálisan 10 oC .
- Alkohol tolerancia:        az alkohol progreszívan gátolja a baktériumok működését,13,6 v/v %-nál megállítja a teljes tevékenységet.
Amennyiben ezen feltételek csak részben vannak meg, lassulhat a malolaktikus fermentáció, vagy be sem indul a folyamat.

Felhasználás:
Az MLX3 tejsavbaktériummal történő beoltáshoz a következő lépéseket ajánljuk:

  1. Hidratáljuk a tasak tartalmát 15-20 percig, 10-szeres mennyiségű, 20-30 oC-os desztillált vízzel!
  2. Különítsük el a kezelendő bormennyiség 10%-át, és ehhez keverjünk hektoliterenként 30-40 g „Nutrozim” kombinált tápanyagot!
  3. Keverjük lassan a baktérium vizes oldatát az elkülönített, tápanyaggal kezelt borhoz (cefréhez), ügyelve arra, hogy az alkoholtartalom közben lehetőleg 10,5 v/v% alatt maradjon és a pH érték elérje a 3,3 - 3,4-et! Ha 3 alatt van a pH érték, úgy előzetes savtompítást kell alkalmazni!
  4. 3-6 nap elteltével az előzőek szerint aktivizált tejsavbaktériumot tartalmazó szuszpenziót keverjük a kezelendő teljes mennyiséghez, amelyhez előzőleg szintén adagoltunk 20 g/hl „Nutrozim”-ot.
  5. Hetente egyszer keverjük át a beoltott bort, ügyeljünk a hőmérsékletre, valamint a képződő szén-dioxidra!

A kezelés kezdetének időpontját célszerű az alkoholos erjedés utolsó fázisára tenni, amikor még az alkoholtartalom viszonylag kicsi, és az erjedéskor képződött hő is ideális körülményt teremt a bakté-rium működéséhez. E kedvező körülmény hatására az almasav bomlás 10-20 nap alatt végbemehet. A későbbi beoltás is lehetséges, azonban a megfelelő hatás eléréséhez hosszabb idő (30-40 nap) szükséges.

Tárolás:
Hosszú tároláshoz ajánlatos a terméket fagyasztóban (-18 oC-on) tartani, így 12-16 hónapig számottevően nem veszít aktivitásából. A szobahőmérsékleten való tárolás ne haladja meg a 2 hetet.

  
  GWein Bucher Vaslin Gai Ever Hobra
  Belépés Jogvédő Nyilatkozat Honlaptérkép