Malolaktikus baktérium starterkultúra, nemesített Oenococcus oeni törzsből készült keverék fehérborokhoz.
A termék ismertetése:
A ML X3W starterkultúra beindítja és irányítja a malolaktikus fermentációt, magas minőségi paraméterek szerint. Garantálja az almasav elbontását, lehetővé teszi a bor karakterének emelését, lágyságot, testességet kölcsönöz, hangsúlyosabbá teszi a fehérborok zamatát, aromáját számottevő illósav emelkedés nélkül.
- Megjelenési formája: |
liofilizett (fagyasztva szárított) |
- Kultúra: |
nemesített malolaktikus baktériumok keveréke. |
- Tartalom: UFC tasak: |
ML X3W 100 -100 hl borhoz,
ML X3W 20 -20 hl borhoz. |
Limitált tényezők:
- pH tolerancia: minimum 3.
- Kénessav tolerancia: maximum: - 60 mg/l összes,
- 10 mg/l szabad kénessav.
- Hőmérséklet: legkedvezőbb hőfok: 20-25 oC, minimálisan 10 oC .
- Alkohol tolerancia: az alkohol progreszívan gátolja a baktériumok működését,13,6 v/v %-nál megállítja a teljes tevékenységet.
Amennyiben ezen feltételek csak részben vannak meg, lassulhat a malolaktikus fermentáció, vagy be sem indul a folyamat.
Felhasználás:
Az ML X3W tejsavbaktériummal történő beoltáshoz a következő lépéseket ajánljuk:
- Hidratáljuk a tasak tartalmát 15-20 percig, 10-szeres mennyiségű, 20-30 oC-os desztillált vízzel!
- Különítsük el a kezelendő bormennyiség 10%-át, és ehhez keverjünk hektoliterenként 30-40 g „Nutrozim” kombinált tápanyagot!
- Keverjük lassan a baktérium vizes oldatát az elkülönített, tápanyaggal kezelt borhoz (cefréhez), ügyelve arra, hogy az alkoholtartalom közben lehetőleg 10,5 v/v% alatt maradjon és a pH érték elérje a 3,3 - 3,4-et! Ha 3 alatt van a pH érték, úgy előzetes savtompítást kell alkalmazni!
- 3-6 nap elteltével az előzőek szerint aktivizált tejsavbaktériumot tartalmazó szuszpenziót keverjük a kezelendő teljes mennyiséghez, amelyhez előzőleg szintén adagoltunk 20 g/hl „Nutrozim”-ot.
- Hetente egyszer keverjük át a beoltott bort, ügyeljünk a hőmérsékletre, valamint a képződő szén-dioxidra!
A kezelés kezdetének időpontját célszerű az alkoholos erjedés utolsó fázisára tenni, amikor még az alkoholtartalom viszonylag kicsi, és az erjedéskor képződött hő is ideális körülményt teremt a bakté-rium működéséhez. E kedvező körülmény hatására az almasav bomlás 10-20 nap alatt végbemehet. A későbbi beoltás is lehetséges, azonban a megfelelő hatás eléréséhez hosszabb idő (30-40 nap) szükséges.
Tárolás:
Hosszú tároláshoz ajánlatos a terméket fagyasztóban (-18 oC-on) tartani, így 12-16 hónapig számottevően nem veszít aktivitásából. A szobahőmérsékleten való tárolás ne haladja meg a 2 hetet.