Komplex erjedés szabályzó készítmény, amely az alkoholos és malolaktikus fermentáció során egyaránt alkalmazható.
A termék leírása:
A legfrissebb mikrobiológiai kutatások azt mutatják, hogy az erjedések során fellépő elakadások döntő többségét gátló hatású mikróbás (élesztő) anyagcsere termékek, pl. zsírsavak okozzák. Az élesztők anyagcseréjük során termelik ezeket az anyagokat, melyek azután gátolják a további erjedést.
A kutatási eredmények birtokában nyilvánvalóvá vált, hogy szükséges olyan szer kifejlesztése, amely a szokásos élesztő tápanyagok mellett az erjedést gátló zsírsavakra adszorbeáló hatással van.
A NUTROZIM 40 %-ban olyan inaktív élesztőt tartalmaz, melynek a sejtmembránja az említett adszorbciót képes megvalósítani.
Összetétel:
- diammónium-foszfát,
- thiamin-klórhidrát (B1 vitamin)
- inaktív élesztő, mely természetes módon tartalmaz: aminosavakat, fehérjéket, poliszacharidokat.
- egyéb ásványi anyagok (Mg-szulfát stb)
A NUTROZIM előnyei:
- gyors erjedés lefolyás, azáltal, hogy az élesztők felszaporodásához szükséges nitrogénvegyületek azonnal a rendelkezésre állnak,
- kevés habképződés,
- szabályos és folyamatos erjedés alacsony és magas hőmérsékleten egyaránt (B1 vitamin)
- nem termelődnek káros aromaanyagok, amelyek a vontatott erjedés velejárói.
- nem emeli a bor szulfáttartalmát.
- szabályos erjedés lefolyást biztosít akkor is, amikor a szőlő alapanyag minőségét botrytis, vagy növényvédő szer maradvány rontja.
- alacsony az illósav képzés.
- az inaktív élesztőben lévő aminosavak a redoxi folyamatok révén katalizálják a magasabb rendű alkoholok, pl. glicerin termelődését..
Alkalmazása:
Minden erjesztéshez ajánlatos, főleg újra erjesztéseknél, valamint pezsgő készítésénél.
A malolaktikus fermentáció elengedhetetlen segédanyaga.
A szert vízben, vagy az erjesztendő folyadékban oldjuk fel, de közvetlenül az élesztős musthoz is adhatjuk. Gondoskodjunk a levegőztetésről!
Adagolás:
20-30 g/hl általános erjesztéseknél, két, vagy három részletben hozzáadni az erjedő masszához
10-15 g/hl újraerjesztés esetén.
Csomagolás:
10 vagy 20 kg-os zsák, 1 kg-os tasak.
A 106/1997 (XII. 19.) FM. rendelet ( A bortörvény végrehajtási utasítása) 2. sz. melléklet 2/c pontja szerint borászati felhasználása engedélyezett legfeljebb 60 mg/l mennyiségben thiaminban kifejezve.