Alkoholtűrő borászati fajélesztő, pezsgőkészítéshez és újraerjesztéshez.
Saccharomyces Cerevisiae Bayanus
Származása:
MYCOFERM BFR 03 aktív száraz élesztő, amelyet Franciaországban szelektáltak Chardonnay szőlőből.
Általános jellemzők és alkalmazás:
A MYCOFERM BFR 03-nak kiváló ellenálló képessége van az alkohollal szemben, így mind az első erjesztéshez, mind az újraerjesztéshez tökéletesen megfelel. A MYCOFERM BFR 03 teljes mértékben teret enged a szőlőből származó fajtaaromáknak, struktúrát és eleganciát adva a bornak. A MYCOFERM BFR 03 köszönhetően az élénkségének, rövid lappangási idővel indítja az erjedést és még kritikus körülmények között is véghez viszi azt.
A MYCOFERM BFR 03 eredeténél fogva tökéletesen alkalmas a kiváló minőségben szüretelt, különösen Chardonnay szőlő feldolgozásával nyerhető borok készítéséhez
Jellemzői alkalmassá teszik:
- Olyan mustok erjesztésére, ahol a magas cukortartalomból adódóan nagy alkoholtartalom várható, illetve vagy más, kritikus körülmény befolyásolja az erjedést, mint például az alacsony hőmérséklet vagy a túlságos musttisztításból adódó tápanyaghiány.
- Leállt erjedések újraindításához.
- Pezsgő, erjesztéséhez.
Borászati jellemzők:
Koncentráció: |
25 x1012 db élő sejt/g |
Erjedési hőmérséklet: |
12÷25 0C |
Cukor/alkohol hozam: |
16,5 g cukor/1% alkohol |
Alkoholtolerancia: |
17 % vol. |
Szabad SO2 tolerancia: |
50 mg/l |
Habképzés: |
alacsony |
Glicerol termelés: |
6-8 g/l induló cukortartalomtól függően |
Illósav termelés: |
nagyon alacsony (<0,15 mg/l) |
Acetaldehid termelés: |
alacsony |
Magasabb rendű alkoholok: |
alacsony |
H2S termelés: |
nincs |
SO2 termelés: |
<10 mg/l |
Adagolás:
A MYCOFERM BFR 03 javasolt adagolása normál körülmények között 20 g/hl. Kritikus esetben (pl. erjedés leállása magas alkoholtartalom mellett) javasoljuk nagyobb adag használatát, esetleg anyaélesztő készítését is..
FONTOS: A MYCOFERM BFR 03 tulajdonságainak a teljesebb kihasználásához különösen javasolt a biológiai szabályzók alkalmazása úgy, mint ZIMOVIT, NUTROZIM és CREAFERM.
Használati utasítás:
Készítsen egy tiszta vödörben a MYCOFERM BFR 03 minden kilogrammjához 10 liter 5%-os cukoroldatot. Lehetőség szerint használjon klórmentes vizet, 35-38 0C hőmérsékleten. Az oldat óvatos kevergetése mellett adja hozzá az élesztőt. 10 perc után óvatosan keverje meg újra és várjon újabb 10 percet a rehidratáláshoz. A következő 10 perc során (összesen tehát 30 percen belül) adja hozzá az élesztőt az erjesztendő borhoz ügyelve arra, hogy a biomassza és az erjesztendő bor hőmérséklete közötti különbség ne legyen több, mint 10 0C. Amennyiben ez elkerülhetetlen, úgy biztosítson fokozatos akklimatizálódást!
Az élesztő tápanyagot mindig csak a teljes mennyiség élesztővel történő beoltása után, az erjesztő tartályba adagoljuk, lehetőleg 2 vagy 3 részletben.
Csomagolás, tárolás:
75 g-os vákuumcsomag
Tárolja eredeti csomagolásban 5 és 15 0C között száraz helyen. A felbontott csomagot zárja vissza és tartsa hűtőben + 4 0C-on.