|
|
|
|
|
|
|
|
Aktív szárított fajélesztő fehérborok aromájának erősítésére.
Saccharomyces Cerevisiae
Származása:
Franciország, Cognac régió.
Általános jellemzők és alkalmazás:
A MYCOFERM AROM-mal erjesztett borokat a virágos kertre emlékeztető aromák jellemzik. Viszonylag alacsonyabb alkoholtartalmú fehér borok készítéséhez ajánljuk, ahol a kis mértékben termelődő észterek és acetátok nem befolyásolják alapvetően a bor íz és illatvilágát, csak támogatják a szőlőből származó fajtaaromák érvényesülését elsősorban a száraz évjáratokban.
A MYCOFERM AROM rövid lappangási idővel, gyors erjedés indulással és egyenletes erjedés vezetéssel jellemezhető.
Javasolt alkalmazások:
- Neutrális szőlőből készült mustok esetében kis mértékű illatanyag termelődés segítésére (Rizlingszilváni, Furmint, Zengő, Zenit, Zefír, Aranysárfehér, stb)
- Olyan mustok erjesztésénél, amiből desztillált terméket szeretnénk készíteni
- Selymes, bársonyos borok készítéséhez, a jó glicerol termelésnek köszönhetően
- Ha kívánatos a malolaktikus fermentáció segítésére
- Friss, parfümös, közepes alkohol tartalmú borok készítésénél a fajtaaromák felerősítésére és támogatására, meleg, csapadékhiányos években. (Hárslevelű, Cserszegi fűszeres, Irsai, Muscat ottonel, Muscat Lunel,)
Borászati jellemzők:
Koncentráció: |
25 x1012 db élő sejt/g |
Erjedési hőmérséklet: |
15÷25 oC |
Cukor/alkohol hozam: |
16,5 g cukor/1% alkohol |
Alkoholtolerancia: |
14 % vol. |
Szabad SO2 tolerancia: |
50 mg/l |
Habképzés: |
alacsony |
Glicerol termelés: |
6-7 g/l induló cukortartalomtól függően |
Illósav termelés: |
nagyon alacsony (<0,15 mg/l) |
Acetaldehid termelés: |
alacsony (<20 mg/l) |
Magasabb rendű alkoholok: |
alacsony |
H2S termelés: |
nincs |
SO2 termelés: |
<10 mg/l |
Megjegyzés: A MYCOFERM AROM killer aktív.
Adagolás:
A MYCOFERM AROM javasolt adagolása normál körülmények között 20 g/hl. Kritikus esetben (pl. erjedés leállása magas alkoholtartalom mellett) javasoljuk nagyobb adag használatát, esetleg anyaélesztő készítését is..
FONTOS: A MYCOFERM AROM tulajdonságainak a teljesebb kihasználásához különösen javasolt a biológiai szabályzók alkalmazása úgy, mint ZIMOVIT, NUTROZIM és CREAFERM.
Használati utasítás:
Készítsen egy tiszta vödörben a MYCOFERM AROM minden kilogrammjához 10 liter 5%-os cukoroldatot. Lehetőség szerint használjon klórmentes vizet, 35-38 0C hőmérsékleten. Az oldat óvatos kevergetése mellett adja hozzá az élesztőt. 10 perc után óvatosan keverje meg újra és várjon újabb 10 percet a rehidratáláshoz. A következő 10 perc során (összesen tehát 30 percen belül) adja hozzá az élesztőt az erjesztendő borhoz ügyelve arra, hogy a biomassza és az erjesztendő bor hőmérséklete közötti különbség ne legyen több, mint 10 0C. Amennyiben ez elkerülhetetlen, úgy biztosítson fokozatos akklimatizálódást!
Az élesztő tápanyagot mindig csak a teljes mennyiség élesztővel történő beoltása után, az erjesztő tartályba adagoljuk, lehetőleg 2 vagy 3 részletben.
Csomagolás, tárolás: 500 g-os vákuumcsomag 10 kg-os doboz Tárolja eredeti csomagolásban 5 és 15 0C között száraz helyen. A felbontott csomagot zárja vissza és tartsa hűtőben + 4 0C-on.
|
|
|
|
|