Termőhely és fajtaspecifikus, prémium vörösborok erjesztéséhez.
Saccharomyces Cerevisiae var Bayanus
Származása:
Olaszország, Piemont vidéke
Általános jellemzők és alkalmazás:
A Mycofer CRU 05 fajélesztőt prémiumkategóriás vörösborok készítéséhez szelektáltak, kiemelve valamely különleges fajta (pl. Nebbiolo, Sangiovese, Cabernet, Pinot nero, Primitivo) vagy a terroire (termőhely) sajátosságait.
A MYCOFERM CRU 05 olyan élesztőtörzs, amely magas alkoholhozamnál is életképes, rövid lappan-gási idővel indítja az erjesztést és tág határok között alkalmazkodik a hőmérséklethez. Egyik sajátos-sága a magas glicerol termelés, amely teltté, selymessé, bársonyossá teszi a borokat.
A MYCOFERM CRU 05 olyan száraz aktív élesztő, amely eredete miatt alkalmas értékes kék szőlő erjesztésére hűvös és meleg területeken egyaránt.
Az élesztőt a technikai jellemzői alapján a követ-kezőalkalmazásokhoz ajánljuk:
- Magas cukortartalmú mustok (cefre) erjesztéséhez
- Maradék cukor nélküli erjesztésekhez
- Hideg körülmények között zajló erjesztésekhez,
- Harmonikus, bársonyos vörösborok készítéséhez,
- Megakadt erjedések újraindításához,
- MLF beindulásának elősegítéséhez
Borászati jellemzők:
Koncentráció: |
25 x1012 db élő sejt/g |
Erjesztés: |
16 és 30 0C között |
Cukor/alkohol hozam: |
16,5 g cukor / 1% alkohol |
Alkoholtolerancia: |
16% vol. |
Habtermelés/habzás: |
minimális |
Glicerol termelés: |
8-10 g/l induló cukortartalomtól függően |
Illósav termelés: |
nagyon alacsony |
Acetaldehid termelés: |
alacsony |
Magasabb rendű alkoholok termelése: |
alacsony |
H2S termelés: |
nincs |
SO2 termelés: |
nincs |
Adagolás:
A MYCOFERM CRU 05 javasolt adagolása normál körülmények között 20 g/hl. Kritikus esetben (pl. erjedés leállása magas alkoholtartalom mellett) javasoljuk nagyobb adag használatát, esetleg anyaélesztő készítését is..
FONTOS: A MYCOFERM CRU 05 tulajdonságainak a teljesebb kihasználásához különösen javasolt a biológiai szabályzók alkalmazása úgy, mint ZIMOVIT, NUTROZIM és CREAFERM.
Használati utasítás:
Készítsen egy tiszta vödörben a MYCOFERM CRU 05 minden kilogrammjához 10 liter 5%-os cukoroldatot. Lehetőség szerint használjon klórmentes vizet, 35-38 0C hőmérsékleten. Az oldat óvatos kevergetése mellett adja hozzá az élesztőt. 10 perc után óvatosan keverje meg újra és várjon újabb 10 percet a rehidratáláshoz. A következő 10 perc során (összesen tehát 30 percen belül) adja hozzá az élesztőt az erjesztendő borhoz ügyelve arra, hogy a biomassza és az erjesztendő bor hőmérséklete közötti különbség ne legyen több, mint 10 0C. Amennyiben ez elkerülhetetlen, úgy biztosítson fokozatos akklimatizálódást!
Az élesztő tápanyagot mindig csak a teljes mennyiség élesztővel történő beoltása után, az erjesztő tartályba adagoljuk, lehetőleg 2 vagy 3 részletben.
Csomagolás, tárolás:
500 g-os vákuumcsomag 10 kg-os doboz
Tárolja eredeti csomagolásban 5 és 15 0C között száraz helyen. A felbontott csomagot zárja vissza és tartsa hűtőben + 4 0C-on.