Aktív, szárított fajélesztő, tanninban gazdag vörös cefre hosszú idejű héjon erjesztéséhez.
Saccharomyces cerevisiae
Általános jellemzők és alkalmazások:
A MYCOFERM CRU-211 kifejezetten ajánlott prémium vörösborok készítéséhez, ahol a hosszú idejű
héjon erjesztést hosszú idejű barrique érlelés követ. Hangsúlyozza a szőlő fajtajegyeit, és hozzájárul a színanyagok stabil megmaradásához. Különösen a MYCOFERM CRU-211 élesztővel erjesztett Merlot fajtánál érezhetők a tipikus fajtajegyek. A fent leírtakon túlmenően az ozmotoleráns és az alkoholtűrő tulajdonságait emelnénk ki, valamint azt, hogy az erjedés beindítása után nagyon rövid lappangási fázist mutat.
Technológiai ajánlások:
- Magas minőségű szőlők mustjának (cefréjének) erjesztéséhez, magas cukortartalom mellett.
- Tanninban gazdag, vörösborok erjesztéséhez.
- További barrique érlelésre (mikrooxidációra) szánt borok erjesztéséhez
- A színvesztés minimálisra csökkentése érdekében (pl. a Pinot noir fajtánál).
Technikai jellemzők:
Osztályozás: |
Saccharomyces cerevisiae |
Koncentráció: |
25 x1012 db élő sejt/g |
Erjesztési hőmérséklet: |
17 és 30 0C között |
Cukor/alkohol hozam: |
16,7 g cukor / 1% alkohol |
Alkoholtolerancia: |
15% vol. |
Szabad SO2 tolerancia: |
50 mg/l |
Habtermelés/habzás: |
minimális |
Glicerol termelés: |
közepesen magas |
Illósav termelés: |
nagyon alacsony |
Acetaldehid termelés: |
nagyon alacsony |
Magasabb rendű alkoholok termelése: |
alacsony |
H2S termelés: |
alacsony |
SO2 termelés: |
alacsony |
Adagolás:
A MYCOFERM CRU 211 javasolt adagolása normál körülmények között 20 g/hl. Kritikus esetben (pl. erjedés leállása magas alkoholtartalom mellett) javasoljuk nagyobb adag használatát, esetleg anyaélesztő készítését is..
FONTOS: A MYCOFERM CRU 211 tulajdonságainak a teljesebb kihasználásához különösen javasolt a biológiai szabályzók alkalmazása úgy, mint ZIMOVIT, NUTROZIM és CREAFERM.
Használati utasítás:
Készítsen egy tiszta vödörben a MYCOFERM CRU 211 minden kilogrammjához 10 liter 5%-os cukoroldatot. Lehetőség szerint használjon klórmentes vizet, 35-38 0C hőmérsékleten. Az oldat óvatos kevergetése mellett adja hozzá az élesztőt. 10 perc után óvatosan keverje meg újra és várjon újabb 10 percet a rehidratáláshoz. A következő 10 perc során (összesen tehát 30 percen belül) adja hozzá az élesztőt az erjesztendő borhoz ügyelve arra, hogy a biomassza és az erjesztendő bor hőmérséklete közötti különbség ne legyen több, mint 10 0C. Amennyiben ez elkerülhetetlen, úgy biztosítson fokozatos akklimatizálódást!
Az élesztő tápanyagot mindig csak a teljes mennyiség élesztővel történő beoltása után, az erjesztő tartályba adagoljuk, lehetőleg 2 vagy 3 részletben.
Csomagolás, tárolás:
500 g-os vákuumcsomag 10 kg-os doboz
Tárolja eredeti csomagolásban 5 és 15 0C között száraz helyen. A felbontott csomagot zárja vissza és tartsa hűtőben + 4 0C-on.