Szárított aktív élesztő a törzsből, amelyet különleges tulajdonságai alapján fiatal, gyümölcsös fehérborok készítése mellett komplex, érlelésre szánt borok készítéséhez szelektáltak.
Saccharomyces Cerevisiae var. Bayanus
Általános jellemzők és alkalmazás:
A MYCOFERM CRU-31 képes a arra, hogy kritikus körülmények között erjesszen, például tisztított mustnál, alacsony hőmérsékleten és reduktív környezetben. Mindemellett kiemeli a bor virágillatú és trópusi gyümölcsökre emlékeztető aromáit. A MYCOFERM CRU-31 jellemzője a fokozott poliszac-harid termelés, amely jelentős mértékben hozzájárul a bor ízbeli komplexitásának kialakulásához, az egyensúlyhoz és érzékszervi stabilitásához.
A MYCOFERM CRU-31 tehát olyan szárított aktív élesztő, amely a fehérborok készítésénél a követke-ző célok megvalósítására alkalmas:
- Trópusi gyümölcsös, zöldalmás stb. illetve virágos jegyekkel rendelkező bor készítése, amely jelentős mértékben függ az erjesztendő must jellegétől és a „borász stílusától”.
- Erjesztés <16 0C hőmérsékleten, amikor a fajtára jellemző íz- és illatanyagokat emeli ki
- Erjesztés >18 0C hőmérsékleten, amely esetben a glicerol és a poliszacharidok termelése fokozódik
- Reduktív típusú borok készítése acéltartályban,
- Fahordós erjesztés, finomseprőn tartás az erjesztést követően
A MYCOFERM CRU-31 élesztő sokszínűségét mutatja, hogy ugyanarról a szőlőterületről származó, ugyanabból a szőlőfajtából, eltérő szüreti időpontban szüretelt és eltérő hőfokon erjesztett tételekkel más-más típusú bort készíthetünk úgy, hogy mégis maradnak közös vonások.
Különösen Tokaj-hegyalján érvényesül ez a sokszínűség, mert a tokaji száraz szamorodni, illetve az aszú erjesztés mellett a reduktív típusú tokaji borok MYCOFERM CRU-31 élesztővel való erjesztései
rendkívül szép eredményt adnak.
Borászati jellemzők:
Besorolás: |
Saccharomyces cerevisiae var. Bayanus |
Koncentráció: |
25 x1012 db élő sejt/g |
Erjedési hőmérséklet: |
10 és 25 0C között |
Cukor/alkohol hozam: |
16,3 g cukor/1% alkohol |
Alkoholtolerancia: |
16,5 % vol. |
Habképzés: |
alacsony |
Glicerol termelés: |
közepes |
Illósav termelés: |
nagyon alacsony |
Acetaldehid termelés: |
nagyon alacsony |
Magasabb rendű alkoholok termelése: |
alacsony |
H2S termelés: |
alacsony |
SO2 termelés: |
nagyon alacsony |
Killer aktivitás: |
van |
Adagolás:
A MYCOFERM CRU 31 javasolt adagolása normál körülmények között 20 g/hl. Kritikus esetben (pl. erjedés leállása magas alkoholtartalom mellett) javasoljuk nagyobb adag használatát, esetleg anyaélesztő készítését is..
FONTOS: A MYCOFERM CRU 31 tulajdonságainak a teljesebb kihasználásához különösen javasolt a biológiai szabályzók alkalmazása úgy, mint ZIMOVIT, NUTROZIM és CREAFERM.
Használati utasítás:
Készítsen egy tiszta vödörben a MYCOFERM CRU 31 minden kilogrammjához 10 liter 5%-os cukoroldatot. Lehetőség szerint használjon klórmentes vizet, 35-38 0C hőmérsékleten. Az oldat óvatos kevergetése mellett adja hozzá az élesztőt. 10 perc után óvatosan keverje meg újra és várjon újabb 10 percet a rehidratáláshoz. A következő 10 perc során (összesen tehát 30 percen belül) adja hozzá az élesztőt az erjesztendő borhoz ügyelve arra, hogy a biomassza és az erjesztendő bor hőmérséklete közötti különbség ne legyen több, mint 10 0C. Amennyiben ez elkerülhetetlen, úgy biztosítson fokozatos akklimatizálódást!
Az élesztő tápanyagot mindig csak a teljes mennyiség élesztővel történő beoltása után, az erjesztő tartályba adagoljuk, lehetőleg 2 vagy 3 részletben.
Csomagolás, tárolás:
500 g-os vákuumcsomag 10 kg-os doboz
Tárolja eredeti csomagolásban 5 és 15 0C között száraz helyen. A felbontott csomagot zárja vissza és tartsa hűtőben + 4 0C-on.