Aktív, szárított fajélesztő, fehér és rozéborok alcsony hőfokú erjesztéséhez, stabil gyümölcs és virágillatok kialakulásának elősegítésére.
Saccharomyces cerevisiae
Általános jellemzők és alkalmazások:
MYCOFERM CRU-611: technológiai jellemzői alapján fehér- és rozéborok készítéséhez szelektálták.
Olyan erjesztési tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek különösen alkalmassá teszik alacsony hőmér-sékleten történő erjesztésre, amelynek eredményeképpen, gyümölcsökre, virágokra emlékeztető, stabil aromák alakulnak ki. A MYCOFERM CRU-611 „killer” hatású, gyorsan beindítja az erjesztést gyors dominanciát kialakítva az őshonos/vadélesztőkkel szemben.
A MYCOFERM CRU-611 ideális élesztő a neutrális vagy gyenge aromájú szőlők mustjának erjeszté-séhez is, mivel az erjedési észterek és acetátok jelentős termelődése pozitívan befolyásolja az egyéb-ként mérsékelt intenzitású aroma struktúra javulását.
A MYCOFERM CRU-611 javasolt alkalmazási területei tehát:
- Gyümölcsös, „parfümös” fehér- és rozéborok készítéséhez
- Alacsony hőmérsékleten történő erjesztéshez
- Reduktív tipusú borok erjesztéséhez
- Rövid időn belül fogyasztásra szánt borokhoz.
Technikai jellemzők:
Osztályozás: |
Saccharomyces cerevisiae |
Koncentráció: |
25 x1012 db élő sejt/g |
Erjesztési hőmérséklet: |
12 és 32 0C között |
Cukor/alkohol hozam: |
16,4 g cukor / 1% alkohol |
Alkoholtolerancia: |
13,5% vol. |
Habtermelés/habzás: |
minimális |
Glicerol termelés: |
közepesen magas |
Illósav termelés: |
alacsony |
Acetaldehid termelés: |
alacsony |
Magasabb rendű alkoholok termelése: |
alacsony |
H2S termelés: |
alacsony |
SO2 termelés: |
nagyon alacsony |
Killer hatás: |
2. típus |
Adagolás:
A MYCOFERM CRU 611 javasolt adagolása normál körülmények között 20 g/hl. Kritikus esetben (pl. erjedés leállása magas alkoholtartalom mellett) javasoljuk nagyobb adag használatát, esetleg anyaélesztő készítését is.
FONTOS: A MYCOFERM CRU 611 tulajdonságainak a teljesebb kihasználásához különösen javasolt a biológiai szabályzók alkalmazása úgy, mint ZIMOVIT, NUTROZIM és CREAFERM.
Használati utasítás:
Készítsen egy tiszta vödörben a MYCOFERM CRU 611 minden kilogrammjához 10 liter 5%-os cukoroldatot. Lehetőség szerint használjon klórmentes vizet, 35-38 0C hőmérsékleten. Az oldat óvatos kevergetése mellett adja hozzá az élesztőt. 10 perc után óvatosan keverje meg újra és várjon újabb 10 percet a rehidratáláshoz. A következő 10 perc során (összesen tehát 30 percen belül) adja hozzá az élesztőt az erjesztendő borhoz ügyelve arra, hogy a biomassza és az erjesztendő bor hőmérséklete közötti különbség ne legyen több, mint 10 0C. Amennyiben ez elkerülhetetlen, úgy biztosítson fokozatos akklimatizálódást!
Az élesztő tápanyagot mindig csak a teljes mennyiség élesztővel történő beoltása után, az erjesztő tartályba adagoljuk, lehetőleg 2 vagy 3 részletben.
Csomagolás, tárolás:
500 g-os vákuumcsomag 10 kg-os doboz
Tárolja eredeti csomagolásban 5 és 15 0C között száraz helyen. A felbontott csomagot zárja vissza és tartsa hűtőben + 4 0C-on.