Aktív, szárított fajélesztő, szélsőséges körülmények között zajló erjesztésekhez, pezsgőkészítéshez.
Saccharomyces cerevisiae var. Bayanus.
Általános jellemzők és alkalmazások:
A MYCOFERM CRU-69 élesztőtörzset elsősorban minőségi pezsgők készítéséhez ajánljuk.
A MYCOFERM CRU-69 képes alkalmazkodni a legkülönfélébb hőmérsékleti körülményekhez; ennek a sajátosságának köszönhetően még olyan nehéz körülmények között is használható, mint félig fagyott szőlőknél hideg időben, vagy akár meleg területeken hűtéssel nem rendelkező üzemekben. A MYCOFERM CRU-69 ozmotoleráns, jó alkoholtermelő, „Killer” hatású, amely megkönnyíti a dominan-cia kialakítását az őshonos, vadélesztőkkel szemben.
A MYCOFERM CRU-69 egy száraz aktív élesztő valamennyi erjesztés típushoz.
A technikai jellemzői a következő feladatokra teszik különösen alkalmassá:
- Magas cukortartalmú mustok erjesztéséhez
- Problémás erjesztések elindításához és szárazra erjesztéshez
- Erjesztés nagyon alacsony hőmérsékleten
- Magas alkoholtartalmú borok második erjesztéséhez
- Pezsgőerjesztéshez, ahol ki szeretnénk emelni az adott fajta sajátosságait.
Technikai jellemzők:
Osztályozás: |
Saccharomyces cerevisiae var. Bayanus |
Koncentráció: |
25 x1012 db/g |
Erjesztési hőmérséklet: |
8 és 34 0C között |
Cukor/alkohol hozam: |
16,5 g cukor / 1% alkohol |
Alkoholtolerancia: |
18% vol. |
Habtermelés/habzás: |
alacsony |
Glicerol termelés: |
közepes |
Illósav termelés: |
alacsony |
Acetaldehid termelés: |
alacsony |
Magasabb rendű alkoholok termelése: |
alacsony |
H2S termelés: |
nagyon alacsony |
SO2 termelés: |
nagyon alacsony |
Killer hatás: |
van |
Adagolás:
A MYCOFERM CRU 69 javasolt adagolása normál körülmények között 20 g/hl. Kritikus esetben (pl. erjedés leállása magas alkoholtartalom mellett) javasoljuk nagyobb adag használatát, esetleg anyaélesztő készítését is..
FONTOS: A MYCOFERM CRU 69 tulajdonságainak a teljesebb kihasználásához különösen javasolt a biológiai szabályzók alkalmazása úgy, mint ZIMOVIT, NUTROZIM és CREAFERM.
Használati utasítás:
Készítsen egy tiszta vödörben a MYCOFERM CRU 69 minden kilogrammjához 10 liter 5%-os cukoroldatot. Lehetőség szerint használjon klórmentes vizet, 35-38 0C hőmérsékleten. Az oldat óvatos kevergetése mellett adja hozzá az élesztőt. 10 perc után óvatosan keverje meg újra és várjon újabb 10 percet a rehidratáláshoz. A következő 10 perc során (összesen tehát 30 percen belül) adja hozzá az élesztőt az erjesztendő borhoz ügyelve arra, hogy a biomassza és az erjesztendő bor hőmérséklete közötti különbség ne legyen több, mint 10 0C. Amennyiben ez elkerülhetetlen, úgy biztosítson fokozatos akklimatizálódást!
Az élesztő tápanyagot mindig csak a teljes mennyiség élesztővel történő beoltása után, az erjesztő tartályba adagoljuk, lehetőleg 2 vagy 3 részletben.
Csomagolás, tárolás:
500 g-os vákuumcsomag 10 kg-os doboz
Tárolja eredeti csomagolásban 5 és 15 0C között száraz helyen. A felbontott csomagot zárja vissza és tartsa hűtőben + 4 0C-on.