Aktív, szárított fajélesztő, primer aromákban gazdag, fiatal vörösborok erjesztéséhez.
Saccharomyces Cerevisiae
Általános jellemzők és alkalmazás:
A MYCOFERM FRUIT szárított aktív élesztő a Saccharomyces Cerevisiae törzsből, amelyet fiatalos jelleggel bíró vörösborok erjesztéséhez ajánlunk, különösen a gyümölcsös, új „bozsolé” típusúakhoz. Az ezzel az élesztővel erjesztett borok a piros bogyós gyümölcsökre (ribizli, málna, szamóca), időnként szederre és érett cseresznyére emlékeztető erjedési jegyeket hordoznak. Lágy, telt ízérzetet adnak és stabil színeket mutatnak.
A MYCOFERM FRUIT jellemzője a szabályos erjesztési kinetika és az alacsony illósav termelés. Alkalmazható már az erjesztés előtti hideg maceráció fázisában is.
A MYCOFERM FRUIT tehát kifejezetten alkalmas:
- Gyors fogyasztásra szánt vörösborok erjesztéséhez nagyon gyümölcsös jelleggel,
- Termőhelyhez kötött, gyorsan piacra kerülő vörös fajtákhoz (Portugieser, Kadarka) erjesztéséhez,
- Nagyon aromás, de mégis lágy rozéborokhoz,
- Sillerborok erjesztéséhez, első és másodlagos aroma összetevőkkel.
Borászati jellemzők:
Besorolás: |
Saccharomyces cerevisiae (Bayanus) |
Koncentráció: |
25 x1012 db élő sejt/g |
Erjedési hőmérséklet: |
12 és 30 0C között |
Cukor/alkohol hozam: |
16,5 g cukor/1% alkohol |
Alkoholtolerancia: |
13,5 % vol. |
Szabad SO2 rezisztancia: |
50 mg/l |
Habképzés: |
alacsony |
Glicerol termelés: |
6-8 g/l induló cukortartalomtól függően |
Illósav termelés: |
nagyon alacsony |
Acetaldehid termelés:
|
alacsony |
Magasabb rendű alkoholok termelése: |
alacsony |
H2S termelés: |
nincs |
SO2 termelés: |
nagyon alacsony |
Adagolás:
A MYCOFERM FRUIT javasolt adagolása normál körülmények között 20 g/hl. Kritikus esetben (pl. erjedés leállása magas alkoholtartalom mellett) javasoljuk nagyobb adag használatát, esetleg anyaélesztő készítését is.
FONTOS: A MYCOFERM FRUIT tulajdonságainak a teljesebb kihasználásához különösen javasolt a biológiai szabályzók alkalmazása úgy, mint ZIMOVIT, NUTROZIM és CREAFERM.
Használati utasítás:
Készítsen egy tiszta vödörben a MYCOFERM FRUIT minden kilogrammjához 10 liter 5%-os cukoroldatot. Lehetőség szerint használjon klórmentes vizet, 35-38 0C hőmérsékleten. Az oldat óvatos kevergetése mellett adja hozzá az élesztőt. 10 perc után óvatosan keverje meg újra és várjon újabb 10 percet a rehidratáláshoz. A következő 10 perc során (összesen tehát 30 percen belül) adja hozzá az élesztőt az erjesztendő borhoz ügyelve arra, hogy a biomassza és az erjesztendő bor hőmérséklete közötti különbség ne legyen több, mint 10 0C. Amennyiben ez elkerülhetetlen, úgy biztosítson fokozatos akklimatizálódást!
Az élesztő tápanyagot mindig csak a teljes mennyiség élesztővel történő beoltása után, az erjesztő tartályba adagoljuk, lehetőleg 2 vagy 3 részletben.
Csomagolás, tárolás:
500 g-os vákuumcsomag 10 kg-os doboz
Tárolja eredeti csomagolásban 5 és 15 0C között száraz helyen. A felbontott csomagot zárja vissza és tartsa hűtőben + 4 0C-on.