A „REDA” sűrítőrendszer a víz hidegelpárologtatása alapján töményíti (sűríti)
a szőlőmustot.
Kapacitás fokozatok:
50 - 100 - 200 – 400 – 800 liter/óra víztartalom elpárologtatása 22-24 ºC-on
Az új „REDA” mustsűrítő berendezés 20-24 ºC-on vákuum alatt ,gyakorlatilag tisz-
ta vizet párologtat el úgy, hogy közben a must az organoleptikus tulajdonságait,mint pl. a must alkotóelemeinek egyensúlyát megőrzi.
E technikai megoldás sikeres alkalmazása révén a fehér mustokból erjesztett bor
frissebb, gyümölcsösebb lett. A vörös mustoknál a cukor besűrítése mellett egy jelen-
tős extrakt emelkedés volt elérhető, ezzel a kész borok tanninban gazdagabbakká,
színben mélyebbeké váltak.
A mustsűrítés révén mindenképpen egy magasabb minőségű bort tudunk előállítani,
ezzel kiküszöbölhetőek az egyes rosszabb évjárat okozta hátrányok.
A „REDA” mustsűrítő jellemzése:
- amennyiben a sűrítendő must nem tartalmaz bogyóhéjat és magokat, a must
szűrése nem szükséges.
- az induló erjedés okozta habképződés nem okoz gondot a berendezés működé-sében.
- Alapvetően az alacsony elpárologtatási hőmérséklet (20/24 ºC), a must melegí-
téséhez használt víz alacsony hőmérséklete úgy, mint a sűrítőben eltöltött rövíd időtartam veszélytelen a szőlőmust melegítés okozta károsodásának szempont-jából.
- A berendezés teljesen autómata.
A termelés, tisztítás,a folyamatok lefolyásáról adott visszajelzések mikroprocesz-szor által vezéreltek. A processzor programok több éves kutatás és a pincésze-tekben szerzett gyakorlati tapasztalatok alapján lettek kifejlesztve. A berendezés működése ezért rendkívül egyszerű és biztonságos a kezelőszemélyzet távolléte esetén is.
- Az aggregát állandó hideg-meleg vizet szolgáltat az egész berendezés számára ,
úgymint 40 ºC-ost a must melegítéshez, 12 ºC-ost a kondenzációhoz
(nem szükséges vezetékes víz felhasználás.).
A hűtőaggregát úgy lett kialakítva, hogy vizet –10 Cels.fokig tud előállítani.
Ezzel a berendezés egész évben hűtőagregátként is használható.
- A „REDA” mustsűrítő a következők szerint dolgozhat:
a.) átcirkuláltatva a musttank és a sűrítő között a mustot egy bizonyos sűrítési
százalékot állítunk be, (pl. 10 %)
b.) az összes mustmennyiség egy részének (pl. 20 %-ának) besűrítése ½-1/4
részre, és ezután a sűrítmény hozzákeverése a teljes mustmennyiséghez.
Ez a módszer főleg vörös, illetőleg aromatikus fehér fajtáknál ajánlott.
Jellemzők
|
CM 50
|
CM 100
|
CM 200
|
CM 400
|
CM 800
|
Elpárologtatott víz 1 óra alatt
|
lit.
|
50
|
100
|
200
|
400
|
800
|
24 óra alatt elpárologt. víz
|
hl.
|
12
|
24
|
48
|
96
|
192
|
10%-al sűrített must 24 ó. alatt
|
hl.
|
120
|
240
|
480
|
960
|
1920
|
Névleges teljesítmény
|
kW
|
15
|
25
|
50
|
95
|
180
|
Max. must koncentráció
|
kb.55,3 magyar mustfok (65 Brix)
|
|
lit.
|
|