A borászati élesztők mikroszkopikus egysejtű gombák, elsősorban a Saccharomyces cerevisiae faj törzsei, amelyek nélkülözhetetlenek a must alkoholos erjedésének folyamatában. Ezen élesztők a must erjeszthető cukrait (főként glükóz, fruktóz) anaerob körülmények között alkohollá, szén-dioxiddá és hővé alakítják, miközben különféle másodlagos aroma- és ízanyagokat is termelnek. Ezek az aromaanyagok döntően befolyásolják a bor érzékszervi karakterét, egyediségét és komplexitását.

A kereskedelmi borászati élesztőtörzsek alkalmazásának célja kettős: egyrészt biztosítják a fermentáció zavartalan, kiszámítható és biztonságos lezajlását, másrészt lehetőséget adnak a borászok számára a kívánt aroma- és ízprofil kialakítására. A törzsek kiválasztása során figyelembe vett kulcsfontosságú tulajdonságok közé tartozik az adott élesztő aromaexpressziós képessége (például virágos vagy trópusi jegyek), fermentációs hőmérséklet-toleranciája, alkohol-toleranciája, valamint hogy milyen borstílus előállítására alkalmasak (például fehér-, vörös-, rozé-, vagy pezsgőbor).

Wine-fermentation

A modern borászat egyre inkább specifikus célból szelektált élesztőket alkalmaz, például aromafeltárásra képes Saccharomyces-törzseket, hidegtűrő (kriofil) élesztőket, valamint nem-Saccharomyces fajokat, amelyek aroma-szinergiákat képesek létrehozni a Saccharomyces fajokkal együttműködve. Az élesztők tápanyag-ellátása, különösen az asszimilálható nitrogén (például ammónium- és aminosavforrások), valamint vitaminok, peptidek és lipidek biztosítása elengedhetetlen a zavartalan és aromagazdag fermentáció érdekében. Megfelelő tápanyag-gazdálkodással elkerülhetőek az erjedési hibák, például a kénhidrogén (H₂S) túlzott képződése. Az élesztő táplálásáról részletesebben ide kattintva olvashatsz.

Az élesztők másodlagos metabolitjai között szerepelnek a magasabb rendű alkoholok, különféle észterek és aldehidek, amelyek jelentősen hozzájárulnak a bor aromájának komplexitásához. Ezek közül különösen fontosak a magasabb rendű alkoholok és az észterek, amelyek gyümölcsös, virágos vagy fűszeres jegyeket adnak a bornak. Például az etil-észterek gyümölcsös karaktert kölcsönöznek a boroknak. A glicerin testességet, lágyságot és édes érzetet biztosít, javítva ezzel a bor struktúráját és harmóniáját.

Miért az EVER élesztőit és kezelőanyagait forgalmazzuk?

Mert az olasz EVER (Ever s.r.l., az Esseco csoport tagja), több mint öt évtizede fejleszt borászati segéd- és kezelőanyagokat, köztük prémium élesztőket és tápanyag-keverékeket, amelyek a borkészítés széles skáláját képesek lefedni. A fajélesztőik gyártása során nagy hangsúlyt fektet a minőségbiztosításra: az érintett törzsek teljes szekvenálásával és fejlett analitikai módszerekkel dolgoznak, együttműködésben az ITA‑BIO kutatóintézettel, Y‑TEAM programjuk keretében.

Továbbá azért, mert mi az EVER-nél találtuk meg azt a minőséget és szakmai elhivatottságot, amit kerestünk. Éppen ezért is kötődnek cégeink olyan szorosan, már több mint 20 éve!

Az EVER Mycoferm élesztőcsaládja számos borélesztő törzset tartalmaz, de akkor jöhet a fogós kérdés: 

Melyik élesztőt válasszam?

Az élesztőtörzs megválasztása során számos tényezőt figyelembe kell venni. Elsőként érdemes eldönteni, milyen borstílust és aromakaraktert kívánunk elérni: Friss és gyümölcsös rozét? Elegáns és virágos fehéret? Esetleg testes és komplex vörösbort szeretnél készíteni? Az elhatározás az első lépés, de kiemelten fontos tényező az erjedés körülményeinek ismerete is: a must cukor és tápanyagtartalma, az élesztő tápanyagigénye, a fermentáció hőmérséklete, valamint az élesztőtörzs alkohol- és stressztűrése egyaránt meghatározza, hogy milyen törzsek jöhetnek szóba. Ezeknek a szempontoknak az alapos mérlegelésével olyan élesztőt választhatunk, amely a céljainknak megfelelő végeredményt biztosít a megfelelő erjedés kinetika és érzékszervi tulajdonságok mellett.

Az alábbi táblázatokban borstílusok szerint, áttekinthető formában gyűjtöttük össze az élesztőket.

A kereshetőség megkönnyítése érdekében, minden borstílushoz felsorakoztattuk az EVER kínálatában szereplő öt élesztőcsalád tagjait, valamint az általuk biztosított érzékszervi tulajdonságokat.

Ha további információra vagy kíváncsi, kattints az adott élesztő nevére, és olvass róla részletesebben!
Gyümölcsös, primőr fehérbor

Friss, gyümölcsös fehérborokhoz ajánlott élesztőtörzseink:

– Nézze át táblázatunkat, és kattintson az élesztők nevére a részletekért!

Élesztő családok és fajélesztők

Mycoferm PRO Mycoferm IT Mycoferm CRU Mycoferm Collezione Mycoferm Selezione
Myc. Pro Arom Myc. IT 07 Myc. Cru 31 Myc. Coll. Primavera ’56 Mycoferm B22
Myc. Pro Nature Myc. IT Fruity Flavour Myc. Cru 611 Mycoferm C22

Csak mobilon és tableten látható kép

Csak mobilon és tableten látható kép

Érlelt (barrique) fehérbor

Érlelésre szánt fehérborokhoz ajánlott élesztőtörzseink:

– Nézze át táblázatunkat, és kattintson az élesztők nevére a részletekért!

Élesztő családok és fajélesztők

Mycoferm PRO Mycoferm IT Mycoferm CRU Mycoferm Collezione Mycoferm Selezione
Myc. Cru 31 Myc. Coll. Carso Mycoferm B22
Myc. Cru 811 Myc. Coll. Quarso Mycoferm C22

Csak mobilon és tableten látható kép

 

Fajélesztők és jellegük

Fajélesztő elnevezése Élesző jellege

max. alkohol tolerancia

(% vol.)

Erjesztési hőfok

(°C)

Mycoferm Cru 31 Gyümölcsös és testes fehér 16,8 16-tól
Mycoferm Cru 811 “Nagy” fehérbor, pezsgő 16,0 14-től
Mycoferm Collezione Carso Fehér fajtaborok, fajtaaroma 15,5 16-tól
Mycoferm Collezione. Quarso Fehér fajtaborok 15,5 16-tól
Mycoferm B22 Nagy tételek, alkoholtűrés 16,6 14-től
Mycoferm C22 Gyors, tiszta erjedés nagy tételben 15,0 15-25

Csak mobilon és tableten látható kép

Rozébor

 

Mycoferm PRO Mycoferm IT Mycoferm CRU Mycoferm Collezione Mycoferm Selezione
Myc. Pro Arom Myc. IT Fruity Flavour Myc. Cru 611 Myc. Coll. Primavera ’56 Mycoferm B22
Myc. Pro Nature Mycoferm C22

Csak mobilon és tableten látható kép

Fajélesztők és jellegük

Fajélesztő elnevezése Élesző jellege

max. alkohol tolerancia

(% vol.)

Erjesztési hőfok

(°C)

Mycoferm Pro Arom Virágos, gyümölcsös jegyek 14,0 16-tól
Mycoferm Pro Nature Virágos, gyümölcsös jegyek 16,0 16-tól
Mycoferm It Fruity Flavour Friss, gyümölcsös karakter 16,5 14-től
Mycoferm Cru 611 Plusz aroma – virág, gyümölcs 15,0 16-tól
Mycoferm Collezione Primavera ‘56  Trópusi gyümölcs 15,5 16-tól
Mycoferm B22 Fajtaaroma 16,6 14-től
Mycoferm C22 Gyors, tiszta erjedés nagy tételben 15,0 15-25

Csak mobilon és tableten látható kép

Primőr vörösbor

 

Könnyedebb, gyümölcsös primőr vörösborokhoz ajánlott élesztőtörzseink:

– Nézze át táblázatunkat, és kattintson az élesztők nevére a részletekért!

Élesztő családok és fajélesztők

Mycoferm PRO Mycoferm IT Mycoferm CRU Mycoferm Collezione Mycoferm Selezione
Myc. Pro Arom Myc. IT CAB 90 Myc. Cru 05 Myc. Coll. Uvarum Mycoferm B22
Myc. Pro Nature Myc. Coll. Primavera ’56 Mycoferm C22
Myc. Pro Rouge Myc. Coll. Rubino

Csak mobilon és tableten látható kép

Fajélesztők és jellegük

Fajélesztő elnevezése Élesző jellege

max. alkohol tolerancia

(% vol.)

Erjesztési hőfok

(°C)

Mycoferm Pro Arom Virágos, gyümölcsös jegyek 14,0 16-tól
Mycoferm Pro Nature Virágos, gyümölcsös jegyek 16,0 16-tól
Mycoferm Pro Rouge Primőr, gyümölcsös vörös 16,0 16-tól
Mycoferm It CAB 90 Vörös, gyümölcs, fűszer 15,5 14-től
Mycoferm Cru 05 Testes vörös, fajta és terroire jellegel 16,2  –
Mycoferm Collezione Uvarum Extrém glicerol, érett gyümölcs 15,2 16-tól
Mycoferm Collezione Primavera ‘56 Trópusi gyümölcs 15,5 16-tól
Mycoferm Collezione Rubino Testes, érlelt, prémium vörös 16,5
Mycoferm B22 Fajtaaroma 16,6 14-től
Mycoferm C22 Gyors, tiszta erjedés nagy tételben 15,0 15-25

Csak mobilon és tableten látható kép

Érlelt vörösbor

Érlelésre szánt vörösborokhoz ajánlott élesztőtörzseink:

– Nézze át táblázatunkat, és kattintson az élesztők nevére a részletekért!

Élesztő családok és fajélesztők

Mycoferm PRO Mycoferm IT Mycoferm CRU Mycoferm Collezione Mycoferm Selezione
Myc. Pro Rouge Myc. IT CAB 90 Myc. Cru 05 Myc. Coll. Corallo
Myc. Coll. Iverno 1936
Myc. Coll. Mediterraneo
Myc. Coll. Primavera ’56
Myc. Coll. Rubino
Myc. Coll. Vulcano

Csak mobilon és tableten látható kép

Fajélesztők és jellegük

Fajélesztő elnevezése Élesző jellege

max. alkohol tolerancia

(% vol.)

Erjesztési hőfok

(°C)

Mycoferm Pro Rouge Primőr, gyümölcsös vörös 16,0 16-tól
IT CAB 90 Vörös, gyümölcs, fűszer 15,5 14-től
Mycoferm Cru 05 Testes vörös, fajta és terroire jellegel 16,2
Mycoferm Collezione Corallo Alacsony alkohol, magas glicerol 17,5
Mycoferm Collezione Iverno 1936 Késői szüret, alacsony hőfok 17,2 14-től
Mycoferm Collezione Mediterraneo Mediterrán vörös 16,5
Mycoferm Collezione Primavera ’56 Trópusi gyümölcs 15,5 16-tól
Mycoferm Collezione Rubino Testes, érlelt, prémium vörös 16,5
Mycoferm Collezione Vulcano Töppedt, aszúsodott szőlő, nehéz körülmények 17,5 14-29

Csak mobilon és tableten látható kép

Pezsgő 2. erjesztés

Pezsgők második erjesztéséhez ajánlott élesztőtörzseink:

– Nézze át táblázatunkat, és kattintson az élesztők nevére a részletekért!

Élesztő családok és fajélesztők

Mycoferm PRO Mycoferm IT Mycoferm CRU Mycoferm Collezione Mycoferm Selezione
Myc. Pro Crio SP Myc. IT 07 Myc. Cru 31 Myc. Coll. Vulcano Mycoferm B22
Myc. Cru 611
Myc. Cru 811

Csak mobilon és tableten látható kép

 

Fajélesztők és jellegük

Fajélesztő elnevezése Élesző jellege

max. alkohol tolerancia

(% vol.)

Erjesztési hőfok

(°C)

Mycoferm Pro Crio SP Virágos, gyümölcsös jegyek 17,0 9-től
Mycoferm IT 07 Virágos, gyümölcsös jegyek 16,6 14-től
Mycoferm Cru 31 Frisseség, elegancia 16,8 16-tól
Mycoferm Cru 611 Friss, gyümölcsös karakter 15,0 16-tól
Mycoferm Cru 811 Gyümölcsös és testes fehér 16,0 14-től
Mycoferm Collezione Vulcano Plusz aroma – virág, gyümölcs 17,5 14-29
Mycoferm B22 Fajtaaroma 16,6 14-től

Csak mobilon és tableten látható kép

Édes bor

Édes borokhoz ajánlott élesztőtörzseink:

– Nézze át táblázatunkat, és kattintson az élesztők nevére a részletekért!

Élesztő családok és fajélesztők

Mycoferm PRO Mycoferm IT Mycoferm CRU Mycoferm Collezione Mycoferm Selezione
Myc. Pro Arom Myc. Coll. Iverno 1936
Myc. Coll. Uvarum
Myc. Coll. Vulcano

Csak mobilon és tableten látható kép

 

Fajélesztők és jellegük

Fajélesztő elnevezése Élesző jellege

max. alkohol tolerancia

(% vol.)

Erjesztési hőfok

(°C)

Mycoferm Pro Arom  Virágos, gyümölcsös jegyek 14,0 16-tól
Mycoferm Collezione Iverno 1936 Késői szüret, alacsony hőfok 17,2 14-től
Mycoferm Collezione Uvarum Extrém glicerol, érett gyümölcs 15,2 16-tól
Mycoferm Collezione Vulcano Töppedt, aszúsodott szőlő, nehéz körülmények 17,5 14-29

Csak mobilon és tableten látható kép

Természetesen, kompromisszumok nélkül!

Az EVER Mycoferm élesztőcsalád termékei Bio-kompatibilisek, 100%-ban Vegánok és Allergénmentesek, garantálva a természetes és fenntartható borkészítést. 

Nyugodtan válaszd ki az igényeidhez tökéletesen illeszkedő EVER élesztőtörzset, hiszen biztos lehetsz benne, hogy nem nyúlsz vele mellé!

Mycoferm-table
Mycoferm-Pro-borászati fajélesztő család

1. Mycoferm Pro Arom

Friss, gyümölcsös fehérek rozék élesztője. Alacsony karbonil-vegyület termelés mellett stabil, üde gyümölcsös, virágos aromákat ad, illatos és reduktív borokhoz ideális. Magas nitrogénellátottság mellett képes fokozni az aromatikus karaktert.

Virágos, gyümölcsös jegyek

Ajánlott tápanyag: Nutrozim

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési  hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
14,0 16-tól alacsony magas
(300 mg/l)
Komplex tápanyag
(szerves + szervetlen)

Csak mobilon és tableten látható kép

2. Mycoferm Pro Crio SP

Erőteljes alkoholképző, médium-fruktofil és kriofil törzs. Ideális alacsony hőmérsékletű fermentációkhoz és megakadt erjedésekhez. Alacsony nitrogénigény és kifinomult aromaprofil jellemzi.

Második erjesztés, pezsgő

Ajánlott tápanyag: Creaferm

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési  hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
17,0 9-től alacsony alacsony
(min. 150 mg/l)
szerves tápanyag

Csak mobilon és tableten látható kép

3. Mycoferm Pro Nature

Jelentős észter- és stabil acetáttermelésével erősíti a kevésbé aromás borok gyümölcsös, virágos jegyeit, miközben alacsony kéndioxid- és acetaldehid-
termeléssel fermentál. Az észter és acetát termeléshez magas nitrogénellátást és szerves tápanyagot igényel. Fruktofil élesztő.

Virágos, gyümölcsös jegyek

Ajánlott tápanyag: Creaferm

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési  hőfok
(°C)
SO2 termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
16,0 16-tól alacsony magas
(300 mg/l)
szerves tápanyag

Csak mobilon és tableten látható kép

4. Mycoferm Pro Rouge

Friss, könnyed vörösborok és újborok élesztője, különösen ajánlott hideg macerációhoz és olyan szőlőfajtákhoz, amelyek kevesebb színanyagot tartalmaznak.

Primőr, gyümölcsös vörös

Ajánlott tápanyag: Nutrozim

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési  hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
16,0 16-tól közepesen magas közepes – magas
(250-280 mg/l)
Komplex tápanyag
(szerves + szervetlen)

Csak mobilon és tableten látható kép

Mycoferm-Cru-borászati fajélesztő család

5. Mycoferm Cru 05

Magas alkoholtolerancia és glicerinképző képesség jellemzi. Kiemeli a vörösborok piros gyümölcsös és feketeribizlis aromáit. Hűvös és melegebb termőhelyeken is sikeres. H2S termelése jelentősen csökkenthető jó tápanyagellátottság mellett. (Saccharomyces cerevisiae var. bayanus)

Testes vörös, fajta és terroire jelleggel

Ajánlott tápanyag: Nutrozim

Max alkohol hozam
(% vol.)
Glicerol termelés H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
16,2 jelentős közepesen magas közepes – magas
(250-280 mg/l)
Komplex tápanyag
(szerves + szervetlen)

Csak mobilon és tableten látható kép

6. Mycoferm Cru 31

Citrusos és trópusi gyümölcs aromák, magas alkoholtolerancia és alacsony H2S-termelés jellemzi. A bor harmóniáját és stabilitását a magas poliszacharid-
termelése fokozza. (Saccharomyces cerevisiae var. bayanus)

Gyümölcsös és testes fehér

Ajánlott tápanyag: Nutrozim

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési  hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
16,8 16-tól alacsony közepes – magas
(250-280 mg/l)
Komplex tápanyag
(szerves + szervetlen)

Csak mobilon és tableten látható kép

7. Mycoferm Cru 611

Alacsony hőmérsékletű erjesztéshez és pezsgőkhöz ajánlott. Stabil észterés acetáttermelése kiemeli a gyümölcs és virág aromákat, míg glicerinképzése
lágyabb, teltebb borokat ad.

Plusz aroma – virág, gyümölcs

Ajánlott tápanyag: Nutrozim

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési  hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
15,0 16-tól alacsony közepes – magas
(250-280 mg/l)
Komplex tápanyag
(szerves + szervetlen)

Csak mobilon és tableten látható kép

8. Mycoferm Cru 811

Erőteljesen fruktofil és kriofil élesztő. A fajtakarakter kidomborítására lett kifejlesztve. Fehérborokhoz, pezsgő alapborokhoz, második erjesztéshez, illetve
megakadt erjedés újraindításához. Erjedés alatt jelentős mennyiségű poliszacharid és mannoprotein szabadul fel. (Saccharomyces cerevisiae var.
bayanus)

“Nagy” fehérbor, pezsgő

Ajánlott tápanyag: Nutrozim

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési  hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
16,0 14-től közepes – magas közepes – magas
(250-280 mg/l)
Komplex tápanyag
(szerves + szervetlen)

Csak mobilon és tableten látható kép

Mycoferm-collezione-borászati fajélesztő család

9. Mycoferm Collezione – Carso

Gazdag enzimkészlettel és β-liáz aktivitással rendelkezik, amely fokozza az aromaprekurzorokban gazdag szőlőfajták aromakomplexitását (Rajnai, Zenit).
Kifejezetten fehér fajtaborokhoz fejlesztve, a tiolos és fermentatív aromák kiemelésére. H2S-termelése nagyon alacsony, megfelelő nitrogénellátás
mellett teljesen kizárható.

Fehér fajtaborok, fajtaaroma

Ajánlott tápanyag: Nutrozim

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési  hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
15,5 16-tól alacsony közepes – magas
(250-280 mg/l)
Komplex tápanyag
(szerves + szervetlen)

Csak mobilon és tableten látható kép

10. Mycoferm Collezione – Corallo

Nagy vörösborokhoz szelektált, kriofil és fruktofil élesztő. Metabolikus képességei révén elősegíti a színstabilitást, valamint a komplex, mérsékeltebb
alkoholtartalmú, prémium érlelhető borok előállítását. Az erjedés során magasabb glicerol- és alacsonyabb alkoholképzésre képes. Magas nitrogénellátás
mellett gyümölcsös karaktert ad a bornak.

Alacsony alkohol, magas glicerol

Ajánlott tápanyag: Creaferm

Max alkohol hozam
(% vol.)
SO2 termelés H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
17,5 közepes általánosan alacsony közepes
(megközelítőleg: 200 mg/l)
Szerves tápanyag

Csak mobilon és tableten látható kép

11. Mycoferm Collezione – Inverno 1936

Ozmotoleráns, magas alkoholtűrésű kriofil törzs, amelyet kifejezetten komplex vörösborok alacsony hőmérsékleten történő erjesztésére, valamint édes
borok készítésére fejlesztettek ki. Kiemeli az érett gyümölcsös aromákat, még alacsony erjedési hőmérsékleten is.

Késői szüret, alacsony hőfok

Ajánlott tápanyag: Creaferm

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési  hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
17,2 14-től alacsony közepes
(megközelítőleg: 200 mg/l)
Szerves tápanyag

Csak mobilon és tableten látható kép

12. Mycoferm Collezione – Mediterraneo

Médium-fruktofil élesztő, erős fermentációval és magas alkoholtoleranciával, kifejezetten mediterrán típusú vörösborok erjesztésére fejlesztve. Meleg évjáratokban ideális, gyümölcsös és mediterrán karaktert ad a bornak.

Mediterrán vörös

Ajánlott tápanyag: Nutrozim

Max alkohol hozam
(% vol.)
SO2 termelés H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
16,5 alacsony közepes közepes – magas
(250-280 mg/l)
Komplex tápanyag
(szerves + szervetlen)

Csak mobilon és tableten látható kép

13. Mycoferm Collezione – Uvarum

Sokoldalúan alkalmazható, kriofil és glükofil élesztő, prémium, érlelésre szánt vörösborokhoz. Alacsony hőmérsékleten is hatékonyan erjeszt, miközben
kiemeli az érett gyümölcsös, virágos és fűszeres jegyeket, megőrizve a terroir jellegét. (Saccharomyces bayanus var. uvarum)

Extrém glicerol, érett gyümölcs

Ajánlott tápanyag: Nutrozim

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
15,2 16-tól magas magas
(300 mg/l)
Komplex tápanyag
(szerves + szervetlen)

Csak mobilon és tableten látható kép

14. Mycoferm Collezione – Primavera ‘56

Jó alkoholtoleranciával és kiváló alacsony hőmérsékleti erjesztőképességgel rendelkező médium-fruktofil élesztő. Különösen ajánlott fehér- és rozéborokhoz,
ahol a frissesség és üdeség megőrzése elsődleges cél. Neutrális fajtáknál fokozza is az aromajelleget, vörösborok esetén pedig kiemeli a fajtakaraktert
és a gyümölcsösséget, így komplexebb borprofil érhető el. Rövid macerációkhoz is ideális.

Trópusi gyümölcs, gyöngyöző

Ajánlott tápanyag: Creaferm

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
15,5 16-tól alacsony alacsony
(min. 150 mg/l)
Szerves tápanyag

Csak mobilon és tableten látható kép

15. Mycoferm Collezione – Quarzo

Gazdag enzimkészletének köszönhetően képes a fajtaeredetű tiolok kifejezésére és az aromaprekurzorok felszabadítására. Kifejezetten tiolprofilra
épülő fajtaborok (Sauvignon blanc és Zenit) erjesztésére fejlesztett élesztő, amely hatékonyan emeli ki az ezekre jellemző aromajegyeket.

Fehér fajtaborok

Ajánlott tápanyag: Zimovit

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
15,5 16-tól alacsony közepes
(megközelítőleg: 200 mg/l)
Szervetlen tápanyag
(Erjedés 2/3-ánál:
Szerves tápanyag)

Csak mobilon és tableten látható kép

16. Mycoferm Collezione – Rubino

Tanninban gazdag, prémium, érlelésre szánt vörösborok erjesztésére fejlesztett élesztő. Kifejezetten a közepes hőmérsékleten végzett, hosszabb
idejű macerációkhoz lett kifejlesztve. Alacsony színabszorpcióval dolgozik, fűszeres és érett gyümölcsös jegyeket, ízkomplexitást és stabil színmegtartást
biztosít.

Testes, érlelt, prémium vörös

Ajánlott tápanyag: Nutrozim

Max alkohol hozam
(% vol.)
SO2 termelés H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
16,5 közepes közepes közepes – magas
(250-280 mg/l)
Komplex tápanyag
(szerves + szervetlen)

Csak mobilon és tableten látható kép

17. Mycoferm Collezione – Vulcano

Tanninban gazdag, prémium, érlelésre szánt vörösborok erjesztésére fejlesztett élesztő. Kifejezetten a közepes hőmérsékleten végzett, hosszabb idejű macerációkhoz lett kifejlesztve. Alacsony színabszorpcióval dolgozik, fűszeres és érett gyümölcsös jegyeket, ízkomplexitást és stabil színmegtartást
biztosít.

Testes, érlelt, prémium vörös

Ajánlott tápanyag: Nutrozim

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
17,5 14-29 alacsony közepes
(220-250 mg/l)
Szerves tápanyag

Csak mobilon és tableten látható kép

Mycoferm-IT-borászati fajélesztő család

18. Mycoferm It 07

Fehér- és rozéborok, valamint Prosecco stílusú pezsgők készítéséhez javasolt fruktofil és kriofil élesztő. Friss gyümölcsös és virágos jegyeket ad,
miközben megőrzi a savasságot és üdeséget. H2S-termelése alacsony, még gyenge nitrogénellátás mellett is.

Frissesség, elegancia

Ajánlott tápanyag: Creaferm

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
16,6 14-től alacsony alacsony
(min. 150 mg/l)
Szerves tápanyag

Csak mobilon és tableten látható kép

19. Mycoferm It Cab 90

Ideális vörös fajtaborok erjesztéséhez. Jó alkoholtoleranciája és alacsony tápanyagigénye révén könnyen alkalmazható fűszeres, gyümölcsös, közepesen érlelt borokhoz. Enzimaktivitása elősegíti az elsődleges aromák kinyerését és a fajtajelleg kiemelését. Médium-fruktofil és kriofil törzs, Evertann Fruity tanninnal kombinálva kiemelkedő eredményt nyújt.

Vörös, gyümölcs, fűszer

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
15,5 14-től alacsony alacsony
(min. 150 mg/l)

Csak mobilon és tableten látható kép

20. Mycoferm It Fruity Flavor

Friss, gyümölcsös karakterű, rozék és fiatal vörösborok készítésére ajánlott élesztő. Intenzív cseresznye, ribizli és virágos jegyeket emel ki, támogatva a
borok gyümölcsös, üde stílusát.

Rozé, siller, primőr vörös

Ajánlott tápanyag: Nutrozim

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
Táplálási javaslat
16,5 14-től magas közepes – magas
(250-280 mg/l)
Komplex tápanyag
(szerves + szervetlen)

Csak mobilon és tableten látható kép

Mycoferm-Selezione-borászati fajélesztő család

21. Mycoferm B22

Friss, gyümölcsös karakterű, rozék és fiatal vörösborok készítésére ajánlott élesztő. Intenzív cseresznye, ribizli és virágos jegyeket emel ki, támogatva a
borok gyümölcsös, üde stílusát.

Rozé, siller, primőr vörös

Ajánlott tápanyag: Nutrozim

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési hőfok
(°C)
H2S termelés
(mg/l)
Tápanyag igény
(FAN)
16,6 14-től alacsony alacsony
(min. 150 mg/l)

Csak mobilon és tableten látható kép

22. Mycoferm C22

Gyors, szabályos és tiszta erjedést biztosító törzs, amely alkalmazkodó képessége miatt nagy mennyiségek erjesztésére is ideális. Nitrogén táplálás ajánlatos, H2S képződés okán.

Nagy tételek – alacsony ár

Ajánlott tápanyag: Nutrozim

Max alkohol hozam
(% vol.)
Erjesztési hőfok
(°C)
Glicerol termelés
(g/l)
H2S termelés Illósav termelés Acetaldehid termelés Tápanyag igény
(FAN)
15,0 15-25 5-8 közepes alacsony alacsony magas
(300 mg/l)

Csak mobilon és tableten látható kép

A lényeg röviden

Mára a borélesztők a minőségi bor készítés elengedhetetlen részét képzik. Biztosítják a fermentáció megbízhatóságát, kontrollálhatóságát és az íz-aroma spektrum finomhangolását. Az EVER termékválasztéka kitekintést nyújt mind a hagyományos, mind a modern borászati kihívásokra. Az egyes törzsek és tápanyagok kombinálhatóak a borászat egyedi igényei szerint, egy komplex, testreszabott élesztőmenedzsment kialakítására.

Kattints, és fedezd fel az élesztő és tápanyag kínálatunkat!

Bízunk benne, hogy az olasz EVER cég kínálatában te is megtalálod a számításaidat! Ha bármilyen kérdésed lenne a termékekkel kapcsolatban, ne habozz megkeresni minket!

Kattints és nézd át mit kínál az EVER számodra!