A borászatban az erjesztés olyan, mint egy finomra hangolt zenekar: minden hangszer, a hőmérséklet, a higiénia, az időzítés számít, ám a karmester maga az élesztő. Ahhoz, hogy ez a mikroorganizmus hibátlanul vezényelje végig a cukorból alkoholba tartó utat, megfelelő ellátmányra van szüksége: nitrogén-forrásra (YAN – élesztő által asszimilálható nitrogén tartalom), vitaminokra, ásványi anyagokra, zsírokra, szterolokra .

Különösen a magas cukortartalmú, Botrytis-fertőzött vagy tisztított, tápanyagszegény mustoknál kínálnak valódi biztosítást a tápanyagok. Azonban ez nem jelenti azt, hogy az egészséges szőlőből származó mustnak ne lenne szüksége tápanyag utánpótlásra. Sőt! Az erjedés megfelelő kinetikájához egyenletes tápanyag adagolás javallott.  Az élesztő tápanyagok a végeredménybe történő befektetésként működnek. Sokszor több ezer liter bort ment meg a megakadt erjedéstől, mert kiegyensúlyozzák a közeg stresszfaktorait, mérséklik az alkohol toxicitását és táplálják az élesztőket.

Élesztő aktivátorok: biztos háttér a zavartalan erjesztéshez

Az élesztő tápanyagok (aktivátorok) olyan szerves, szervetlen vagy komplex (szerves+szervetlen) formulák, amelyek igyekeznek a lehető legjobban az élesztők igényeit kielégíteni, hogy a készítendő bor számára a megfelelő erjedési kinetikát érhesse el a borász.

A szervetlen tápanyagok (élesztőtápsó) főként az élesztő által asszimilálható nitrogént (YAN-t) igyekeznek pótolni szervetlen formában (pl: DAP), valamint az élesztők életfolyamataihoz szükséges egyéb vitaminokat (Pl: Tiamin-hidroklorid – B1 vitamin) és ásványianyagokat.

A szerves tápanyagok általában élesztőkészítmények. Az élesztő gombasejtek 60-70 %-a nitrogén tartalmú anyagokból áll, így főként könnyen asszimilálható nitrogén tartalmú anyagokat növekedési és “túlélési” faktorokat (szterolok, telítetlen zsírsavak) és vitaminokat tartalmaznak.

A komplex tápanyagok, ahogyan a nevük is sugallja a kettő kombinációját tartalmazzák, így igyekeznek teljeskörű megoldást biztosítani a tápanyagpótlás kérdésére.

 

Termékeink Szervetlen / Szerves / Komplex Mit tartalmaz?
Zimovit szervetlen DAP, Ammónium-szulfát, B1 vitamin, Alfa-cellulóz
Zimovit t52 szervetlen DAP, Ammónium-szulfát, B1 vitamin
Creaferm szerves Élesztősejtfal, Élesztő autolizátum, B1 vitamin
Creaferm Gold szerves Élesztő autolizátum, Inaktivált élesztő, B1 vitamin
Creaferm Fruit szerves Élesztősejtfal, Élesztő autolizátum, Inaktivált élesztő, B1 vitamin
Creaferm No Stop Komplex Inaktivált élesztő, DAP
Nutrozim Komplex Élesztőssejtfal, DAP, B1 vitamin, Alfa-cellulóz

Csak mobilon és tableten látható kép

Feladatuk:

  1. Erjedésbiztonság – megelőzik a lassuló és elakadt erjedéseket, mérséklik a H₂S-képződést.
  2. Aromagazdagítás – a tápanyagban bővelkedő élesztő több és összetettebb illatanyagot termel.
  3. Erjedés hatékonyság – hatékony cukor-alkohol konverzió, stabil lezárás.

Magas potenciális alkoholtartalmú, sérült vagy rothadt alapanyagú és tápanyagszegény mustoknál az aktivátorok használata gyakorlatilag „biztosítás” a borász számára.

Mi minden befolyásolja az élesztő sikerét?

Cukortartalom

Átlagos mennyiségi értéke a mustban: 170 -350 gramm/liter

Mit okozhat?

– Magas cukortartalom és várható alkohol esetén: Alkohol toxicitás és ozmotikus stressz tényező (szaporodás gátló hatás). Elhúzódó vagy megakadt erjedéshez vezethet.

Mit tehet a borász?

Ozmotoleráns és alkoholtűrű starterkultúrát alkalmaz és megfelelő táplálási stratégiát alakít ki. Ebben az esetben kiemelten fontos a szerves tápanyagok adagolása, ugyanis ezek a “túlélési faktorok” biztosítják a sejtmembrán struktúráját. A szerves tápanyagok hatására az élesztők ellenállóbbá válnak az alkohol toxicitásának. Érdemes figyelni a  megfelelő mennyiségű oxigén jelenlétére is, hiszen az előbb említett “túlélési faktorokat” az élesztők csak oxigén jelenlétében tudják felvenni.

Ajánlott starter kultúra: Mycoferm Collezione Iverno 1936

Szerves tápanyagaink:

Creaferm

Creaferm GOLD

Creaferm FRUIT

Nitrogén (YAN*)

Mit okozhat?

– Lassuló vagy megálló élesztő szaporodást, záptojásszagú kén-hidrogén (H2S) képződést.

Mit tehet a borász?

– Pótolja a szervetlen nitrogén forrásokat (ammóniumsókat), szerves nitrogén forrásokat (inaktív élesztőket és élesztőkivonatokat).

– A must élesztő által táplálékként felvehető nitrogén (YAN) tartalma fajonként változó lehet, ezért érdemes a mustot analítikai vizsgálatnak alávetni. Továbbá ismerni a domináns faj nitrogén igényét. Ez a legegyszerűbben fajélesztők használatával történhet, hiszen ebben az esetben bevizsgált fajokkal dolgozhatunk.

– Természetesen az általunk forgalmazott összes EVER élesztőnek megadjuk a minimum szükséges YAN szintjét, valamint a hozzá ajánlott tápanyagot.

Példa:

Mycoferm Cru 611 – Közepes-magas (250-280 mg/l) – fehér és pezsgőborok

Mycoferm Pro Arom – Magas (300 mg/l) – Aromatikus fehér és rozéborok

Mycoferm Collezione Corallo – közepes (200-220 mg/l) – Nagy testű, érlelhető vörösborok

– Fontos kiemelni, hogy a must YAN tartalmát a nem csak és kizárólag az erjedés lassulása, esetleges megállása miatt érdemes ismernünk. A túlzott szervetlen nitrogén adagolása növelheti az etil-acetát képződést és az élesztők túlszaporodásának kockázatát, valamint, a hőtermelést és a maradék YAN tartalmat egyaránt. Éppen ezért fontos, hogy a végcélnak és az adott körülményeknek (kezdeti cukortartalom, nitrogéntartalom, hőmérséklet, esetleg tartály hűtés, fűtés lehetősége) állítsuk be a must nitrogén tartalmát.

Általánosságban azonban a következő mondható el: 

YAN a mustban (mg/l) Kockázat
< 150 – nagyon alacsony Megakadt erjedés, H₂S termelés
150–250 – alacsony Lassú fermentáció
250–400 Optimálisnak mondható
> 450 Felesleg, etil-acetát képződés, maradék YAN kockázata

Csak mobilon és tableten látható kép

Oxigén

Mit okozhat?

Az erjedés elhúzódását majd megakadását okozhatja. Főként a reduktív környezetben erjesztett mustoknál okozhat problémát. Az élesztők a telítetlen zsírsavakat és szterolokat csak oxigén jelenlétében képesek szintetizálni. Ezen növekedési és “túlélési” faktorok hiányában a sejtmembrán rugalmasságát veszti, így kevésbé lesz ellenálló az alkohollal szemben, továbbá a szaporodáshoz is nélkülözhetetlenek. Az abszolút oxigénhiány az utódsejtek teljesítményét is rontja.

Mit tehet a borász?

– Nagy tartalékokkal rendelkező fajélesztőket használ

– Kerüli a túlzott musttisztítást

– Elhúzódó, elakadó erjedésnél levegőztet

– Szerves tápanyagot ad az erjedőhöz az élesztők támogatására

Tiamin és egyéb Vitaminok

Mit okozhat?

A vitaminhiány következményeként felhalmozódhatnak a ketosavak (pl. piroszőlősav, 2-ketoglutársav), ami a bor kénessav megkötő kapacitásának növekedéséhez vezethet, valamint biotin és piridoxin hiány esetén nitrogénhiány mellett fokozódhat a hidrogén-szulfid (H₂S) képződése, amely kellemetlen kénszag kialakulását okozza.

Mi okozza a hiányát? 

Hiányuk leggyakrabban botritiszes mustokban, rothadt szőlő esetén, és vadélesztők jelenlétében figyelhető meg, ugyanis ezek a tényezők drasztikusan csökkenthetik ezen tápanyagok mennyiségét. A tiamin szintje a mustkezelések során is jelentősen lecsökkenhet, különösen a kénessav használata és az erős bentonitos derítés miatt. A vitaminok, különösen a tiamin (B1-vitamin), valamint más esszenciális vegyületek, mint a kalcium-pantotenát, folsav és biotin alapvető szerepet töltenek be az élesztősejtek anyagcseréjében, és közvetlenül befolyásolják a szaporodást és az erjedés intenzitását.

Mit tehet a borász?

A borász ilyen helyzetekben megelőzően vagy korrigáló céllal élesztőtápanyagokat alkalmazhat, amely biztosítja a tiamin és egyéb vitaminok visszapótlását, támogatva az élesztő egészséges működését és a harmonikus erjedést.

Ajánlott tápanyagok:

Zimovit T52

Creaferm

Nutrozim

A lényeg röviden

Összegzésként elmondható, hogy az élesztő tápanyagok szerepe megkerülhetetlen a modern borászatban, hiszen a megfelelő nitrogén-, vitamin- és oxigénellátottság alapfeltétele a kiegyensúlyozott és zavartalan erjedésnek. Az élesztő számára biztosított optimális tápanyag-környezet nemcsak a stresszfaktorok mérséklésében és az alkohol toxicitás kivédésében segít, hanem közvetlenül hozzájárul a bor aromagazdagságához, stabilitásához és minőségéhez is. A magas cukortartalmú, sérült vagy tápanyagszegény mustok esetében a tápanyagok használata gyakorlatilag „biztosításként” szolgál a borász számára, de egészséges szőlőből készült mustoknál is érdemes körültekintően megválasztani és adagolni ezeket. A harmonikus erjedés és a kiváló bor érdekében a borásznak kiemelten figyelnie kell a tápanyagok pótlására, az élesztő igényeinek megfelelően kialakított stratégiával.

Kattints, és fedezd fel a tápanyag és élesztő kínálatunkat!

Bízunk benne, hogy az olasz EVER cég kínálatában te is megtalálod a számításaidat! Ha bármilyen kérdésed lenne a termékekkel kapcsolatban, ne habozz megkeresni minket!

Kattints és nézd át mit kínál az EVER számodra!