Javított szűrés és derítés
-
Gyorsabb fejtés: a must gyorsabban letisztul.
-
Hatékonyabb derítés: a borászati segédanyagok (pl. bentonit, zselatinok stb.) eredményesebben működnek.
-
Könnyebb szűrés: nagyobb hozam és sebesség, kevesebb szűrőeltömődés és csökkentett üzemeltetési költségek.
Érlelés finom seprőn (Sur Lie)
-
Gyorsított élesztőautolízis: az enzim gyorsabban bontja le a sejtfalakat.
-
Mannoproteinek felszabadulása: ennek eredménye egy lágyabb, kerekebb bor, nagyobb szájérzettel, jobb borkőkiválási stabilitással és tartósabb aromatikus frissességgel.
Ez a megközelítés különösen hatékony fehérborok és prémium pezsgőalapborok esetében, de strukturált vörösboroknál is előnyöket nyújt.
Az adatok olyan nagy hatékonyságú enzimkészítményekkel érhetők el, mint az EVERZYM SUR LIES.
Everzym Sur Lies: a többfunkciós enzim a béta-glükánok kezelésére
Az Everzym Sur Lies egy összetett, folyékony enzimkészítmény, amelyet az Ever fejlesztett ki többféle borászati probléma megoldására, lehetővé téve az optimalizált borkészítést még nehéz körülmények között is (pl. botritiszes szőlő esetén).
Fő enzimatikus aktivitások:
-
β-glükanáz: hatékonyan bontja a Botrytis és az élesztők által termelt béta-glükánokat.
-
Pektolitikus enzim: javítja a derítést és a szűrést a pektinek lebontásával.
-
Proteáz: csökkenti a habzást és hozzájárul a fehérjestabilitáshoz, lehetővé téve a bentonit használatának csökkentését.
-
β-glikozidáz: felszabadítja az aromaprecúzorokat (terpének, noriszoprenoidok), fokozva az illatprofil komplexitását.
Az Everzym Sur Lies használatának előnyei
1. Seprőn tartás
Az Everzym Sur Lies felgyorsítja az élesztő autolízist és a mannoproteinek felszabadulását,
így néhány hét alatt olyan eredményeket lehet elérni, amelyek normál esetben hónapokat vennének igénybe.
2. Derítés és szűrés javítása
Különösen hasznos botritiszes szőlőből készült borok esetében: felgyorsítja a műveleteket, csökkenti az eltömődést és a feldolgozási időt.
4. A bor stabilitásának növelése
A mannoproteinek mennyiségének növekedése és a fehérjebomlás hosszú távon elősegíti a borkő- és fehérjestabilitást.