A borászati élesztők mikroszkopikus egysejtű gombák, elsősorban a Saccharomyces cerevisiae faj törzsei, amelyek nélkülözhetetlenek a must alkoholos erjedésének folyamatában. Ezen élesztők a must erjeszthető cukrait (főként glükóz, fruktóz) anaerob körülmények között alkohollá, szén-dioxiddá és hővé alakítják, miközben különféle másodlagos aroma- és ízanyagokat is termelnek. Ezek az aromaanyagok döntően befolyásolják a bor érzékszervi karakterét, egyediségét és komplexitását.
A kereskedelmi borászati élesztőtörzsek alkalmazásának célja kettős: egyrészt biztosítják a fermentáció zavartalan, kiszámítható és biztonságos lezajlását, másrészt lehetőséget adnak a borászok számára a kívánt aroma- és ízprofil kialakítására. A törzsek kiválasztása során figyelembe vett kulcsfontosságú tulajdonságok közé tartozik az adott élesztő aromaexpressziós képessége (például virágos vagy trópusi jegyek), fermentációs hőmérséklet-toleranciája, alkohol-toleranciája, valamint hogy milyen borstílus előállítására alkalmasak (például fehér-, vörös-, rozé-, vagy pezsgőbor).

A modern borászat egyre inkább specifikus célból szelektált élesztőket alkalmaz, például aromafeltárásra képes Saccharomyces-törzseket, hidegtűrő (kriofil) élesztőket, valamint nem-Saccharomyces fajokat, amelyek aroma-szinergiákat képesek létrehozni a Saccharomyces fajokkal együttműködve. Az élesztők tápanyag-ellátása, különösen az asszimilálható nitrogén (például ammónium- és aminosavforrások), valamint vitaminok, peptidek és lipidek biztosítása elengedhetetlen a zavartalan és aromagazdag fermentáció érdekében. Megfelelő tápanyag-gazdálkodással elkerülhetőek az erjedési hibák, például a kénhidrogén (H₂S) túlzott képződése. Az élesztő táplálásáról részletesebben ide kattintva olvashatsz.
Az élesztők másodlagos metabolitjai között szerepelnek a magasabb rendű alkoholok, különféle észterek és aldehidek, amelyek jelentősen hozzájárulnak a bor aromájának komplexitásához. Ezek közül különösen fontosak a magasabb rendű alkoholok és az észterek, amelyek gyümölcsös, virágos vagy fűszeres jegyeket adnak a bornak. Például az etil-észterek gyümölcsös karaktert kölcsönöznek a boroknak. A glicerin testességet, lágyságot és édes érzetet biztosít, javítva ezzel a bor struktúráját és harmóniáját.
Miért az EVER élesztőit és kezelőanyagait forgalmazzuk?
Mert az olasz EVER (Ever s.r.l., az Esseco csoport tagja), több mint öt évtizede fejleszt borászati segéd- és kezelőanyagokat, köztük prémium élesztőket és tápanyag-keverékeket, amelyek a borkészítés széles skáláját képesek lefedni. A fajélesztőik gyártása során nagy hangsúlyt fektet a minőségbiztosításra: az érintett törzsek teljes szekvenálásával és fejlett analitikai módszerekkel dolgoznak, együttműködésben az ITA‑BIO kutatóintézettel, Y‑TEAM programjuk keretében.
Továbbá azért, mert mi az EVER-nél találtuk meg azt a minőséget és szakmai elhivatottságot, amit kerestünk. Éppen ezért is kötődnek cégeink olyan szorosan, már több mint 20 éve!
Az EVER Mycoferm élesztőcsaládja számos borélesztő törzset tartalmaz, de akkor jöhet a fogós kérdés:
Melyik élesztőt válasszam?
Az élesztőtörzs megválasztása során számos tényezőt figyelembe kell venni. Elsőként érdemes eldönteni, milyen borstílust és aromakaraktert kívánunk elérni: Friss és gyümölcsös rozét? Elegáns és virágos fehéret? Esetleg testes és komplex vörösbort szeretnél készíteni? Az elhatározás az első lépés, de kiemelten fontos tényező az erjedés körülményeinek ismerete is: a must cukor és tápanyagtartalma, az élesztő tápanyagigénye, a fermentáció hőmérséklete, valamint az élesztőtörzs alkohol- és stressztűrése egyaránt meghatározza, hogy milyen törzsek jöhetnek szóba. Ezeknek a szempontoknak az alapos mérlegelésével olyan élesztőt választhatunk, amely a céljainknak megfelelő végeredményt biztosít a megfelelő erjedés kinetika és érzékszervi tulajdonságok mellett.
Gyümölcsös, primőr fehérbor
Friss, gyümölcsös fehérborokhoz ajánlott élesztőtörzseink:
– Nézze át táblázatunkat, és kattintson az élesztők nevére a részletekért!
Élesztő családok és fajélesztők
Mycoferm PRO | Mycoferm IT | Mycoferm CRU | Mycoferm Collezione | Mycoferm Selezione |
Myc. Pro Arom | Myc. IT 07 | Myc. Cru 31 | Myc. Coll. Primavera ’56 | Mycoferm B22 |
Myc. Pro Nature | Myc. IT Fruity Flavour | Myc. Cru 611 | – | Mycoferm C22 |
Fajélesztők és jellegük
Fajélesztő elnevezése | Élesztő jellege |
max. alkohol tolerancia (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
Mycoferm Pro Arom | Virágos, gyümölcsös jegyek | 14,0 | 16-tól |
Mycoferm Pro Nature | Virágos, gyümölcsös jegyek | 16,0 | 16-tól |
Mycoferm It 07 | Frisseség, elegancia | 16,6 | 14-től |
Mycoferm It Fruity Flavor | Friss, gyümölcsös karakter | 16,5 | 14-től |
Mycoferm Cru 31 | Gyümölcsös és testes fehér | 16,8 | 16-tól |
Mycoferm Cru 611 | Plusz aroma – virág, gyümölcs | 15,0 | 16-tól |
Mycoferm Collezione Primavera ‘56 | Trópusi gyümölcs | 15,5 | 16-tól |
Mycoferm B22 | Fajtaaroma | 16,6 | 14-től |
Mycoferm C22 | Gyors, tiszta erjedés nagy tételben | 15,0 | 15-25 |
Érlelt (barrique) fehérbor
Érlelésre szánt fehérborokhoz ajánlott élesztőtörzseink:
– Nézze át táblázatunkat, és kattintson az élesztők nevére a részletekért!
Mycoferm PRO | Mycoferm IT | Mycoferm CRU | Mycoferm Collezione | Mycoferm Selezione |
– | – | Myc. Cru 31 | Myc. Coll. Carso | Mycoferm B22 |
– | – | Myc. Cru 811 | Myc. Coll. Quarso | Mycoferm C22 |
Fajélesztők és jellegük
Fajélesztő elnevezése | Élesző jellege |
max. alkohol tolerancia (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
Mycoferm Cru 31 | Gyümölcsös és testes fehér | 16,8 | 16-tól |
Mycoferm Cru 811 | “Nagy” fehérbor, pezsgő | 16,0 | 14-től |
Mycoferm Collezione Carso | Fehér fajtaborok, fajtaaroma | 15,5 | 16-tól |
Mycoferm Collezione. Quarso | Fehér fajtaborok | 15,5 | 16-tól |
Mycoferm B22 | Nagy tételek, alkoholtűrés | 16,6 | 14-től |
Mycoferm C22 | Gyors, tiszta erjedés nagy tételben | 15,0 | 15-25 |
Rozébor
Mycoferm PRO | Mycoferm IT | Mycoferm CRU | Mycoferm Collezione | Mycoferm Selezione |
Myc. Pro Arom | Myc. IT Fruity Flavour | Myc. Cru 611 | Myc. Coll. Primavera ’56 | Mycoferm B22 |
Myc. Pro Nature | – | – | – | Mycoferm C22 |
Fajélesztők és jellegük
Fajélesztő elnevezése | Élesző jellege |
max. alkohol tolerancia (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
Mycoferm Pro Arom | Virágos, gyümölcsös jegyek | 14,0 | 16-tól |
Mycoferm Pro Nature | Virágos, gyümölcsös jegyek | 16,0 | 16-tól |
Mycoferm It Fruity Flavour | Friss, gyümölcsös karakter | 16,5 | 14-től |
Mycoferm Cru 611 | Plusz aroma – virág, gyümölcs | 15,0 | 16-tól |
Mycoferm Collezione Primavera ‘56 | Trópusi gyümölcs | 15,5 | 16-tól |
Mycoferm B22 | Fajtaaroma | 16,6 | 14-től |
Mycoferm C22 | Gyors, tiszta erjedés nagy tételben | 15,0 | 15-25 |
Primőr vörösbor
Könnyedebb, gyümölcsös primőr vörösborokhoz ajánlott élesztőtörzseink:
– Nézze át táblázatunkat, és kattintson az élesztők nevére a részletekért!
Élesztő családok és fajélesztők
Mycoferm PRO | Mycoferm IT | Mycoferm CRU | Mycoferm Collezione | Mycoferm Selezione |
Myc. Pro Arom | Myc. IT CAB 90 | Myc. Cru 05 | Myc. Coll. Uvarum | Mycoferm B22 |
Myc. Pro Nature | – | – | Myc. Coll. Primavera ’56 | Mycoferm C22 |
Myc. Pro Rouge | – | – | Myc. Coll. Rubino | – |
Fajélesztők és jellegük
Fajélesztő elnevezése | Élesző jellege |
max. alkohol tolerancia (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
Mycoferm Pro Arom | Virágos, gyümölcsös jegyek | 14,0 | 16-tól |
Mycoferm Pro Nature | Virágos, gyümölcsös jegyek | 16,0 | 16-tól |
Mycoferm Pro Rouge | Primőr, gyümölcsös vörös | 16,0 | 16-tól |
Mycoferm It CAB 90 | Vörös, gyümölcs, fűszer | 15,5 | 14-től |
Mycoferm Cru 05 | Testes vörös, fajta és terroire jellegel | 16,2 | – |
Mycoferm Collezione Uvarum | Extrém glicerol, érett gyümölcs | 15,2 | 16-tól |
Mycoferm Collezione Primavera ‘56 | Trópusi gyümölcs | 15,5 | 16-tól |
Mycoferm Collezione Rubino | Testes, érlelt, prémium vörös | 16,5 | – |
Mycoferm B22 | Fajtaaroma | 16,6 | 14-től |
Mycoferm C22 | Gyors, tiszta erjedés nagy tételben | 15,0 | 15-25 |
Érlelt vörösbor
Érlelésre szánt vörösborokhoz ajánlott élesztőtörzseink:
– Nézze át táblázatunkat, és kattintson az élesztők nevére a részletekért!
Élesztő családok és fajélesztők
Mycoferm PRO | Mycoferm IT | Mycoferm CRU | Mycoferm Collezione | Mycoferm Selezione |
Myc. Pro Rouge | Myc. IT CAB 90 | Myc. Cru 05 | Myc. Coll. Corallo | |
– | – | – | Myc. Coll. Iverno 1936 | – |
– | – | – | Myc. Coll. Mediterraneo | – |
– | – | – | Myc. Coll. Primavera ’56 | – |
– | – | – | Myc. Coll. Rubino | – |
– | – | – | Myc. Coll. Vulcano | – |
Fajélesztők és jellegük
Fajélesztő elnevezése | Élesző jellege |
max. alkohol tolerancia (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
Mycoferm Pro Rouge | Primőr, gyümölcsös vörös | 16,0 | 16-tól |
IT CAB 90 | Vörös, gyümölcs, fűszer | 15,5 | 14-től |
Mycoferm Cru 05 | Testes vörös, fajta és terroire jellegel | 16,2 | – |
Mycoferm Collezione Corallo | Alacsony alkohol, magas glicerol | 17,5 | – |
Mycoferm Collezione Iverno 1936 | Késői szüret, alacsony hőfok | 17,2 | 14-től |
Mycoferm Collezione Mediterraneo | Mediterrán vörös | 16,5 | – |
Mycoferm Collezione Primavera ’56 | Trópusi gyümölcs | 15,5 | 16-tól |
Mycoferm Collezione Rubino | Testes, érlelt, prémium vörös | 16,5 | – |
Mycoferm Collezione Vulcano | Töppedt, aszúsodott szőlő, nehéz körülmények | 17,5 | 14-29 |
Pezsgő 2. erjesztés
Pezsgők második erjesztéséhez ajánlott élesztőtörzseink:
– Nézze át táblázatunkat, és kattintson az élesztők nevére a részletekért!
Élesztő családok és fajélesztők
Mycoferm PRO | Mycoferm IT | Mycoferm CRU | Mycoferm Collezione | Mycoferm Selezione |
Myc. Pro Crio SP | Myc. IT 07 | Myc. Cru 31 | Myc. Coll. Vulcano | Mycoferm B22 |
– | – | Myc. Cru 611 | – | – |
– | – | Myc. Cru 811 | – | – |
Fajélesztők és jellegük
Fajélesztő elnevezése | Élesző jellege |
max. alkohol tolerancia (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
Mycoferm Pro Crio SP | Virágos, gyümölcsös jegyek | 17,0 | 9-től |
Mycoferm IT 07 | Virágos, gyümölcsös jegyek | 16,6 | 14-től |
Mycoferm Cru 31 | Frisseség, elegancia | 16,8 | 16-tól |
Mycoferm Cru 611 | Friss, gyümölcsös karakter | 15,0 | 16-tól |
Mycoferm Cru 811 | Gyümölcsös és testes fehér | 16,0 | 14-től |
Mycoferm Collezione Vulcano | Plusz aroma – virág, gyümölcs | 17,5 | 14-29 |
Mycoferm B22 | Fajtaaroma | 16,6 | 14-től |
Édes bor
Édes borokhoz ajánlott élesztőtörzseink:
– Nézze át táblázatunkat, és kattintson az élesztők nevére a részletekért!
Élesztő családok és fajélesztők
Mycoferm PRO | Mycoferm IT | Mycoferm CRU | Mycoferm Collezione | Mycoferm Selezione |
Myc. Pro Arom | – | – | Myc. Coll. Iverno 1936 | – |
– | – | – | Myc. Coll. Uvarum | – |
– | – | – | Myc. Coll. Vulcano | – |
Fajélesztők és jellegük
Fajélesztő elnevezése | Élesző jellege |
max. alkohol tolerancia (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
Mycoferm Pro Arom | Virágos, gyümölcsös jegyek | 14,0 | 16-tól |
Mycoferm Collezione Iverno 1936 | Késői szüret, alacsony hőfok | 17,2 | 14-től |
Mycoferm Collezione Uvarum | Extrém glicerol, érett gyümölcs | 15,2 | 16-tól |
Mycoferm Collezione Vulcano | Töppedt, aszúsodott szőlő, nehéz körülmények | 17,5 | 14-29 |
Természetesen, kompromisszumok nélkül!
Az EVER Mycoferm élesztőcsalád termékei Bio-kompatibilisek, 100%-ban Vegánok és Allergénmentesek, garantálva a természetes és fenntartható borkészítést.
Nyugodtan válaszd ki az igényeidhez tökéletesen illeszkedő EVER élesztőtörzset, hiszen biztos lehetsz benne, hogy nem nyúlsz vele mellé!


1. Mycoferm Pro Arom
Friss, gyümölcsös fehérek rozék élesztője. Alacsony karbonil-vegyület termelés mellett stabil, üde gyümölcsös, virágos aromákat ad, illatos és reduktív borokhoz ideális. Magas nitrogénellátottság mellett képes fokozni az aromatikus karaktert.
Virágos, gyümölcsös jegyek
Ajánlott tápanyag: Nutrozim
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
14,0 | 16-tól | alacsony | magas (300 mg/l) |
Komplex tápanyag (szerves + szervetlen) |
2. Mycoferm Pro Crio SP
Erőteljes alkoholképző, médium-fruktofil és kriofil törzs. Ideális alacsony hőmérsékletű fermentációkhoz és megakadt erjedésekhez. Alacsony nitrogénigény és kifinomult aromaprofil jellemzi.
Második erjesztés, pezsgő
Ajánlott tápanyag: Creaferm
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
17,0 | 9-től | alacsony | alacsony (min. 150 mg/l) |
szerves tápanyag |
3. Mycoferm Pro Nature
Jelentős észter- és stabil acetáttermelésével erősíti a kevésbé aromás borok gyümölcsös, virágos jegyeit, miközben alacsony kéndioxid- és acetaldehid-
termeléssel fermentál. Az észter és acetát termeléshez magas nitrogénellátást és szerves tápanyagot igényel. Fruktofil élesztő.
Virágos, gyümölcsös jegyek
Ajánlott tápanyag: Creaferm
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
SO2 termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
16,0 | 16-tól | alacsony | magas (300 mg/l) |
szerves tápanyag |
4. Mycoferm Pro Rouge
Friss, könnyed vörösborok és újborok élesztője, különösen ajánlott hideg macerációhoz és olyan szőlőfajtákhoz, amelyek kevesebb színanyagot tartalmaznak.
Primőr, gyümölcsös vörös
Ajánlott tápanyag: Nutrozim
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
16,0 | 16-tól | közepesen magas | közepes – magas (250-280 mg/l) |
Komplex tápanyag (szerves + szervetlen) |

5. Mycoferm Cru 05
Magas alkoholtolerancia és glicerinképző képesség jellemzi. Kiemeli a vörösborok piros gyümölcsös és feketeribizlis aromáit. Hűvös és melegebb termőhelyeken is sikeres. H2S termelése jelentősen csökkenthető jó tápanyagellátottság mellett. (Saccharomyces cerevisiae var. bayanus)
Testes vörös, fajta és terroire jelleggel
Ajánlott tápanyag: Nutrozim
Max alkohol hozam (% vol.) |
Glicerol termelés | H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
16,2 | jelentős | közepesen magas | közepes – magas (250-280 mg/l) |
Komplex tápanyag (szerves + szervetlen) |
6. Mycoferm Cru 31
Citrusos és trópusi gyümölcs aromák, magas alkoholtolerancia és alacsony H2S-termelés jellemzi. A bor harmóniáját és stabilitását a magas poliszacharid-
termelése fokozza. (Saccharomyces cerevisiae var. bayanus)
Gyümölcsös és testes fehér
Ajánlott tápanyag: Nutrozim
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
16,8 | 16-tól | alacsony | közepes – magas (250-280 mg/l) |
Komplex tápanyag (szerves + szervetlen) |
7. Mycoferm Cru 611
Alacsony hőmérsékletű erjesztéshez és pezsgőkhöz ajánlott. Stabil észterés acetáttermelése kiemeli a gyümölcs és virág aromákat, míg glicerinképzése
lágyabb, teltebb borokat ad.
Plusz aroma – virág, gyümölcs
Ajánlott tápanyag: Nutrozim
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
15,0 | 16-tól | alacsony | közepes – magas (250-280 mg/l) |
Komplex tápanyag (szerves + szervetlen) |
8. Mycoferm Cru 811
Erőteljesen fruktofil és kriofil élesztő. A fajtakarakter kidomborítására lett kifejlesztve. Fehérborokhoz, pezsgő alapborokhoz, második erjesztéshez, illetve
megakadt erjedés újraindításához. Erjedés alatt jelentős mennyiségű poliszacharid és mannoprotein szabadul fel. (Saccharomyces cerevisiae var.
bayanus)
“Nagy” fehérbor, pezsgő
Ajánlott tápanyag: Nutrozim
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
16,0 | 14-től | közepes – magas | közepes – magas (250-280 mg/l) |
Komplex tápanyag (szerves + szervetlen) |

9. Mycoferm Collezione – Carso
Gazdag enzimkészlettel és β-liáz aktivitással rendelkezik, amely fokozza az aromaprekurzorokban gazdag szőlőfajták aromakomplexitását (Rajnai, Zenit).
Kifejezetten fehér fajtaborokhoz fejlesztve, a tiolos és fermentatív aromák kiemelésére. H2S-termelése nagyon alacsony, megfelelő nitrogénellátás
mellett teljesen kizárható.
Fehér fajtaborok, fajtaaroma
Ajánlott tápanyag: Nutrozim
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
15,5 | 16-tól | alacsony | közepes – magas (250-280 mg/l) |
Komplex tápanyag (szerves + szervetlen) |
10. Mycoferm Collezione – Corallo
Nagy vörösborokhoz szelektált, kriofil és fruktofil élesztő. Metabolikus képességei révén elősegíti a színstabilitást, valamint a komplex, mérsékeltebb
alkoholtartalmú, prémium érlelhető borok előállítását. Az erjedés során magasabb glicerol- és alacsonyabb alkoholképzésre képes. Magas nitrogénellátás
mellett gyümölcsös karaktert ad a bornak.
Alacsony alkohol, magas glicerol
Ajánlott tápanyag: Creaferm
Max alkohol hozam (% vol.) |
SO2 termelés | H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
17,5 | közepes | általánosan alacsony | közepes (megközelítőleg: 200 mg/l) |
Szerves tápanyag |
11. Mycoferm Collezione – Inverno 1936
Ozmotoleráns, magas alkoholtűrésű kriofil törzs, amelyet kifejezetten komplex vörösborok alacsony hőmérsékleten történő erjesztésére, valamint édes
borok készítésére fejlesztettek ki. Kiemeli az érett gyümölcsös aromákat, még alacsony erjedési hőmérsékleten is.
Késői szüret, alacsony hőfok
Ajánlott tápanyag: Creaferm
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
17,2 | 14-től | alacsony | közepes (megközelítőleg: 200 mg/l) |
Szerves tápanyag |
12. Mycoferm Collezione – Mediterraneo
Médium-fruktofil élesztő, erős fermentációval és magas alkoholtoleranciával, kifejezetten mediterrán típusú vörösborok erjesztésére fejlesztve. Meleg évjáratokban ideális, gyümölcsös és mediterrán karaktert ad a bornak.
Mediterrán vörös
Ajánlott tápanyag: Nutrozim
Max alkohol hozam (% vol.) |
SO2 termelés | H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
16,5 | alacsony | közepes | közepes – magas (250-280 mg/l) |
Komplex tápanyag (szerves + szervetlen) |
13. Mycoferm Collezione – Uvarum
Sokoldalúan alkalmazható, kriofil és glükofil élesztő, prémium, érlelésre szánt vörösborokhoz. Alacsony hőmérsékleten is hatékonyan erjeszt, miközben
kiemeli az érett gyümölcsös, virágos és fűszeres jegyeket, megőrizve a terroir jellegét. (Saccharomyces bayanus var. uvarum)
Extrém glicerol, érett gyümölcs
Ajánlott tápanyag: Nutrozim
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
15,2 | 16-tól | magas | magas (300 mg/l) |
Komplex tápanyag (szerves + szervetlen) |
14. Mycoferm Collezione – Primavera ‘56
Jó alkoholtoleranciával és kiváló alacsony hőmérsékleti erjesztőképességgel rendelkező médium-fruktofil élesztő. Különösen ajánlott fehér- és rozéborokhoz,
ahol a frissesség és üdeség megőrzése elsődleges cél. Neutrális fajtáknál fokozza is az aromajelleget, vörösborok esetén pedig kiemeli a fajtakaraktert
és a gyümölcsösséget, így komplexebb borprofil érhető el. Rövid macerációkhoz is ideális.
Trópusi gyümölcs, gyöngyöző
Ajánlott tápanyag: Creaferm
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
15,5 | 16-tól | alacsony | alacsony (min. 150 mg/l) |
Szerves tápanyag |
15. Mycoferm Collezione – Quarzo
Gazdag enzimkészletének köszönhetően képes a fajtaeredetű tiolok kifejezésére és az aromaprekurzorok felszabadítására. Kifejezetten tiolprofilra
épülő fajtaborok (Sauvignon blanc és Zenit) erjesztésére fejlesztett élesztő, amely hatékonyan emeli ki az ezekre jellemző aromajegyeket.
Fehér fajtaborok
Ajánlott tápanyag: Zimovit
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
15,5 | 16-tól | alacsony | közepes (megközelítőleg: 200 mg/l) |
Szervetlen tápanyag (Erjedés 2/3-ánál: Szerves tápanyag) |
16. Mycoferm Collezione – Rubino
Tanninban gazdag, prémium, érlelésre szánt vörösborok erjesztésére fejlesztett élesztő. Kifejezetten a közepes hőmérsékleten végzett, hosszabb
idejű macerációkhoz lett kifejlesztve. Alacsony színabszorpcióval dolgozik, fűszeres és érett gyümölcsös jegyeket, ízkomplexitást és stabil színmegtartást
biztosít.
Testes, érlelt, prémium vörös
Ajánlott tápanyag: Nutrozim
Max alkohol hozam (% vol.) |
SO2 termelés | H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
16,5 | közepes | közepes | közepes – magas (250-280 mg/l) |
Komplex tápanyag (szerves + szervetlen) |
17. Mycoferm Collezione – Vulcano
Tanninban gazdag, prémium, érlelésre szánt vörösborok erjesztésére fejlesztett élesztő. Kifejezetten a közepes hőmérsékleten végzett, hosszabb idejű macerációkhoz lett kifejlesztve. Alacsony színabszorpcióval dolgozik, fűszeres és érett gyümölcsös jegyeket, ízkomplexitást és stabil színmegtartást
biztosít.
Testes, érlelt, prémium vörös
Ajánlott tápanyag: Nutrozim
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
17,5 | 14-29 | alacsony | közepes (220-250 mg/l) |
Szerves tápanyag |

18. Mycoferm It 07
Fehér- és rozéborok, valamint Prosecco stílusú pezsgők készítéséhez javasolt fruktofil és kriofil élesztő. Friss gyümölcsös és virágos jegyeket ad,
miközben megőrzi a savasságot és üdeséget. H2S-termelése alacsony, még gyenge nitrogénellátás mellett is.
Frissesség, elegancia
Ajánlott tápanyag: Creaferm
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
16,6 | 14-től | alacsony | alacsony (min. 150 mg/l) |
Szerves tápanyag |
19. Mycoferm It Cab 90
Ideális vörös fajtaborok erjesztéséhez. Jó alkoholtoleranciája és alacsony tápanyagigénye révén könnyen alkalmazható fűszeres, gyümölcsös, közepesen érlelt borokhoz. Enzimaktivitása elősegíti az elsődleges aromák kinyerését és a fajtajelleg kiemelését. Médium-fruktofil és kriofil törzs, Evertann Fruity tanninnal kombinálva kiemelkedő eredményt nyújt.
Vörös, gyümölcs, fűszer
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
15,5 | 14-től | alacsony | alacsony (min. 150 mg/l) |
20. Mycoferm It Fruity Flavor
Friss, gyümölcsös karakterű, rozék és fiatal vörösborok készítésére ajánlott élesztő. Intenzív cseresznye, ribizli és virágos jegyeket emel ki, támogatva a
borok gyümölcsös, üde stílusát.
Rozé, siller, primőr vörös
Ajánlott tápanyag: Nutrozim
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
Táplálási javaslat |
16,5 | 14-től | magas | közepes – magas (250-280 mg/l) |
Komplex tápanyag (szerves + szervetlen) |

21. Mycoferm B22
Friss, gyümölcsös karakterű, rozék és fiatal vörösborok készítésére ajánlott élesztő. Intenzív cseresznye, ribizli és virágos jegyeket emel ki, támogatva a
borok gyümölcsös, üde stílusát.
Rozé, siller, primőr vörös
Ajánlott tápanyag: Nutrozim
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
H2S termelés (mg/l) |
Tápanyag igény (FAN) |
16,6 | 14-től | alacsony | alacsony (min. 150 mg/l) |
22. Mycoferm C22
Gyors, szabályos és tiszta erjedést biztosító törzs, amely alkalmazkodó képessége miatt nagy mennyiségek erjesztésére is ideális. Nitrogén táplálás ajánlatos, H2S képződés okán.
Nagy tételek – alacsony ár
Ajánlott tápanyag: Nutrozim
Max alkohol hozam (% vol.) |
Erjesztési hőfok (°C) |
Glicerol termelés (g/l) |
H2S termelés | Illósav termelés | Acetaldehid termelés | Tápanyag igény (FAN) |
15,0 | 15-25 | 5-8 | közepes | alacsony | alacsony | magas (300 mg/l) |
A lényeg röviden
Mára a borélesztők a minőségi bor készítés elengedhetetlen részét képzik. Biztosítják a fermentáció megbízhatóságát, kontrollálhatóságát és az íz-aroma spektrum finomhangolását. Az EVER termékválasztéka kitekintést nyújt mind a hagyományos, mind a modern borászati kihívásokra. Az egyes törzsek és tápanyagok kombinálhatóak a borászat egyedi igényei szerint, egy komplex, testreszabott élesztőmenedzsment kialakítására.