Mélységi italszűrő lapok (német gyártmány)
Bevezetés:
A szűrési folyamat egy elkülönítő technika, melynek az a célja, hogy kémiai, fizikai és mikrobiológiai stabilitást biztosítsunk a szűrleten. Ezt a célt, az italiparban a szűrni kívánt termék organoleptikus tulajdonságainak megőrzése mellett kell elérni.. Az elméleti tudás és a mélyszűrési folyamat helyes gyakorlati alkalmazásának összhangja révén ki tudjuk emelni a szűrendő ital eredeti, finom tulajdonságait úgy, hogy elvesszük (kiszűrjük) azokat a durva érzeteket, melyek eddig eltakarták azokat.
Az italszűrés tehát nem csak egy egyszerű elkülönítő mechanizmus. A borban (valamint az ecetben, gyümölcslében stb.is ) az aroma, a szín tónusa és intenzitása azok a komponensek, amelyekbe beavatkozva gyengébb minőségű termékhez és így alacsonyabb árkategóriához jutunk. A stressz és az eredeti termék tönkretétele nélküli a szűrés ma már lehetséges az új „Immer” szűrőlapokkal. Ezek egy olyan gondos projekt eredményei, ahol:
- A szűrési és adszorpciós mechanizmusok kimondottan a termék instabil részeit célozzák.
- A szűrőközeg egy meghatározott pórusmérettel és aszimmetrikus szerkezettel készült, magas üres/teli aránnyal, ami azt jelenti, hogy 50-80% az üreges tér a rendelkezésre álló térfogaton belül.
- A cellulóz részecskék a többi szűrést segítő anyaggal vegyülve egységes és stabil szűrőtestet alkotnak.
- A fogyasztásra szánt italok szűrése válogatott nyersanyagokat kíván; ebből az okból tesztelik ezen anyagok kémiai és fizikai tulajdonságait előzetesen, folyamat közben és végül a végterméken, annak érdekében, hogy garantálni tudjuk a végfelhasználónak a maximális biztonságot és a legjobb megjelenést.
- A rendelkezésre álló termékskála alapos választást tesz lehetővé a szűrőlapok típusát és méretét illetőleg hogy egy adott technológiai célhoz a legjobban alkalmazkodjanak.
- A termék nyomonkövethetőségét szigorú minőségellenőrzési folyamat garantálja.
Technikai jellemzők:
Az „Immer” szűrőlapok válogatott, gondosan feldolgozott nyersanyagok kiegyensúlyozott kapcsolatának eredménye, amely a következő előnyöket nyújtja:
- „Frakció-szűrés” a labilis részek visszatartásával jórészt a szűrőlap mélyén, köszönhetően az aszimmetrikus struktúrának és a magas üres/teli aránynak; Így elkerülhető a szennyeződés felgyülemlése a lap felületén, amely a lap specifikus áteresztőképességének csökkenéséhez vezet, módosítva annak visszatartó képességét, korai eltömődést okozva.
- Tekintettel van a színre és az oldat más összetevőire köszönhetően a Zéta potenciálnak, amely az instabil frakciók javításával fejti ki hatását, emellett a termék stabilitása és a szűrhetősége is javul a későbbi szűrésekre tekintettel, mint például a membránszűrés.
- Kiváló mechanikai ellenállás a szűrlet egyenletes minőségének érdekében még növekvő vagy változó nyomás esetében is; Ezzel a csöpögés problémája is mérséklődik, és a nem kívánt anyagok szűrletbe jutása is csökken. Ezen kívül ezzel a tulajdonsággal egyszerűbbé válik az elhasznált szűrőlapok kivétele, elkerülve a lapok elszakadását és szétmállását.
- Az élesztők, baktériumok és a penész pontosan meghatározható és biztonságos visszatartása a steril lapok esetében, köszönhetően a magas LRV értéknek (logaritmikus visszatartási érték).
- A gyártásnál felhasznált nyersanyagok tisztaságának köszönhetően gyakorlatilag elhanyagolható az ionok beoldódása.
- Teljes választék az italok szűréséhez (durva, tükrös és steril szűrés), kapható számos méretben.
- Egyenletesen jó minőség.
A szűrőközeg általános tulajdonsága a hozam és a visszatartási fok közötti viszony, ahol az egyik inverz kapcsolatban van a másikkal.
Példaképpen, a fenti ábra bemutatja ezt a kapcsolatot.
Az Immer szűrőlapok magas hozamot és egyenletes szűrési minőséget biztosítanak.
Az Immer steril típusú szűrőlapok magas LRV-vel (Logaritmikus Csökkenési Érték) jellemezhetők az élesztőt és a baktériumot illetően. Ezt mutatja a bal oldali ábra a tejbaktérium esetében. A szűrőlapnak ezen jellemvonása teszi alkalmassá arra, hogy végső szűrőként is használhassuk. A lenti diagrammon a ΔP (különbözeti nyomás) növekedése látható.
A jobb oldali diagrammon megfigyelhető, hogyan lehet a termék zavarosságát mérni NTU-ban (Zavarosság Vizsgáló Egység), amely nem módosult az Immer M10-es Szűrőlapok progresszív eltömődésével (tisztítás), amelyet bar-ban fejezünk ki.
A visszatartó fok tehát pontos, megvizsgálva, hogy a szűrési mechanizmus (legfőképpen a szűrés és adszorpció) jól meghatározott a szűrőlap specifikus aszimmetrikus struktúrájával.