Koncentrált pektinbontó enzim granulátum
Bevezetés:
Az enzimek használata egy olyan hatékony eljárás a modern borászatban, melyet a borkészítő a következő célok elérése érdekében alkalmaz:
- A préselés ideje alatt szabadon csorgó lé hozamának növelésére
- A letisztulás idejének lerövidítésére úgy a mustokban mint a borokban
- A szín kinyerésére a kék szőlőszemekből
- A szűrési hozamok növelésére
- Az aromák kivonására stb.
A borász az EVERZYM skálából feladatai elvégzésének segítésére a következő paramétereken alapuló, enzimkészítményt választhatja ki: reakcióidő, pH, hőmérséklet, technológiai célkitűzés.
Műszaki jellemzők:
Az EVERZYM GPC egy mikro-granulátum formájú enzim-készítmény, mely hosszú ideig stabil marad, s mely ugyancsak könnyedén oldódik és könnyen használható. Az EVERZYM GPC pektináz és pektin-liáz koncentrációja csökkentheti annak adagolását, más hagyományos készítményekkel szemben. A pektináz hatás, mely a mustok kezelésében a legfontosabb, helyben könnyen leellenőrizhető az ún. "Alkoholpróba" által.
Alkalmazás és használati utasítás:
Az EVERZYM GPC az oldódó és nem oldódó pektinekre egyaránt hat és ezért használata javasolt:
- A szabadon csorgó fehér lé esetében, annak a cefréből való azonnali elkülönítése után, a letisztulás, flotáció, szeparálás, szűrés meggyorsítása érdekében.
- A fehér szőlőcefrében, rövid maceráció céljából, a kriogén maceráció alternatívájaként.
- A kék szőlőszemeken, a szín és aroma kivonásának, letisztulásának és szűrhetőségének felgyorsítása érdekében.
- A fermentáció végén a bor letisztulásának és későbbi (különösen az új borok) szűrésének gyorsítása, a derítőanyag dózisának csökkentése, és ezáltal a gyorsabb stabilizáció érdekében.
Az EVERZYM GPC-t tiszta vödörben, lehetőleg klórmentes, hideg vízzel kell felhígítani. Az oldat néhány óráig stabil marad, amennyiben megfelelő állapotban tárolják.
Adagolás: 0,5 - 2 g/hl
Csomagolás, tárolás:
Az EVERZYM GPC:
- Kapható 250 grammos és 1 kg-os kiszerelésben.
- Természetes, alacsony szintű cinnamil-eszterázzal készül.
- Bárminemű GMO (génmanipulációs) technológia segítsége nélkül készül, az Európai Rendszabályok, EU 98/81/EC szerint.
- Ajánlatos az EVERZYM GPC-t nedvességtől védett helyen, 5-15°C hőmérsékleten tárolni.