Folyékony, pektolitikus enzim koncentrátum, másodlagos aktivitással, finom szerkezetű fehér és rozéborok (mustok) kíméletes kezeléséhez.
Bevezetés:
AZ EVERZYM MPL egy folyékony, koncentrált, pektolitikus enzim preparátum, különös tekintettel a másodlagos, bogyóhúsra irányuló, homogalakturonáz, arabináz és arabino-galaktanáz . aktivitásra. A pektin és más komplex poliszacharidok szelektív hidrolízisére alkalmas. Az EVERZYM MPL a kifinomultabb szerkezettel és sajátosságokkal bíró fehérborok készítését szolgálja. Ennek elérése érdekében a modern borászati technológia egyre inkább igyekszik a lehető legnagyobb mennyiségű poliszacharidok és elsődleges aromák kivonását megvalósítani a szőlőszemekből. Az EVERZYM MPL ezeket szelektíven a bogyóhúsra irányuló különleges enzimhatásokat fejti ki. Ez a sajátosság eredményezi a szabadon (présnyomás nélkül) elfolyó lé gyorsabb és erőteljesebb elkülönülését, a megkönnyülő préselést, valamint az elsődleges aromáknak és poliszacharidoknak a szőlőszemekből a mustba való átvitelét. Ezek a hatások végül is fokozzák a bor organoleptikus tulajdonságait, melyet teltebbé, testesebbé, zamatosabbá és jellegzetesebbé tesznek. Az enzimatikus hatás bogyóhúsra vonatkozó szelektivitásának köszönhetően az EVERZYM MPL épen hagyja a szőlő héját. Így jelentős mértékben csökkenthető a nemkívánatos színanyagok és a pektin kioldódása.
Műszaki jellemzők:
Az EVERZYM MPL hatékony:
- 2,8 - 5 pH érték között
- 10° C hőmérséklet fölött. Mint minden más pektinbontó enzim 50-55°C fölött inaktívvá válik
- Normális mennyiségű SO2 jelenléte mellett
Az EVERZYM MPL használata a következő előnyökkel jár:
- Kihangsúlyozza a bor minőségét (az aromákat és a szerkezetet)
- Nagyon rövid (érintkezési) időben fejti ki hatását
- Növeli a teljes, különösen a szabadon (présnyomás nélkül) elfolyó lé hozamát
- A szükséges idő lerövidítése által optimalizálja a préselési fázist
- Lehetővé teszi a pektin teljes mértékű hidrolízisét
- Meggyorsítja a must és a bor letisztulását
- Csökkenti a (bor)seprő mennyiségét
- Javítja a szűrhetőséget
Alkalmazás és használat:
Az EVERZYM MPL folyékony formában készül. Mivel ez egy tömény enzim-készítmény, a javasolt dózis ép szőlőszemek vagy cefre esetében 10 - 30 g/tonna, 30 perctől néhány óráig tartó hatás (érintkezés, katalízis) esetében. Az EVERZYM MPL vízben (1:10 arányban) való hígítása könnyebbé teszi annak az ép szőlőszemeken vagy a cefrében való eloszlását, úgy a bogyózó garatban, mint a tartályban vagy közvetlenül a présben.
Az elosztás kézzel vagy adagolószivattyúval is történhet.
Adagolás: 1-3 g/100 kg
Csomagolás, tárolás:
EVERZYM MPL:
- Tárolása 5-15°C hőmérsékleten történik
- Természetes módon alacsony szintű cinnamil-eszteráz hatással készül
- Bárminemű GMO (génmanipulációs) technológia segítsége nélkül készül, az Európai Rendszabályok, EU 98/81/EC szerint
- Kapható folyékony formában, 1 kg-os kiszerelésben